Tonnen aan ivoor onderschept

Tonnen aan ivoor onderschept

IPS. Douanediensten in Singapore hebben 8,8 ton ivoor onderschept, de grootste vangst ooit in het land. In de lading bleken ook schubben van tweeduizend bedreigde gordeldieren te zitten.

De vondst kwam er na een tip van de Chinese douane. In een schip dat afkomstig was uit de Democratische Republiek Congo en zou doorvaren naar Vietnam, vonden politiediensten 8,8 ton ivoor, goed voor een waarde van 12,9 miljoen dollar. De politiediensten schatten dat voor het ivoor bijna driehonderd Afrikaanse olifanten zijn gedood.

In dezelfde lading vond de politie ook nog eens bijna 12 ton schubben van gordeldieren. Die vracht, afkomstig van zo’n tweeduizend dieren, heeft een geschatte waarde van zo’n 35,7 miljoen dollar.

De hele lading zal vernietigd worden.

Gordeldier
Olifanten en neushoorns krijgen vaak de meeste aandacht als het gaat om stroperij en smokkel, maar het gordeldier is het meest gewild op de zwarte markt. Omdat Aziatische gordeldieren steeds moeilijker te krijgen zijn, neemt de stroperij in Centraal-Afrika sterk toe. Daarbij worden nog steeds strikken gebruikt.

De prijs voor de dieren is ook sterk gestegen op stadsmarkten in Afrika sinds het begin van de jaren negentig. De prijs voor het gewilde reuzenschubdier is zelfs bijna verzesvoudigd.