Trump neemt maatregelen tegen Mauritanië wegens gedwongen arbeid

Tjerk Faber. Vrijdag 2 november kondigde Trump aan de handelsvoordelen met Mauritanië per 1 januari 2019 te beëindigen. Volgens de president van de Verenigde Staten zou het West-Afrikaanse land niet genoeg progressie boeken met het stoppen van gedwongen arbeid.

De African Growth and Oppurtunity Act uit 2000 verschaft Mauritanië samen met een grote groep andere Afrikaanse landen belastingvrije toegang tot bepaalde producten uit de Verenigde Staten met als doel bilaterale economische relaties te verbeteren. Een belangrijke voorwaarde voor deze overeenkomst is dat de desbetreffende landen zich moeten inzetten om onder andere mensenrechten en arbeidsomstandigheden te waarborgen. Juist hier gaat het volgens Trump mis in Mauritanië.
Hoewel slavernij in 1981 officieel werd afgeschaft in Mauritanië, leeft volgens een in 2013 gepubliceerd rapport van Australisch mensenrechtenorganisatie Walk Free Foundation zeker 4 procent van alle 4,5 miljoen Mauritaniërs nog steeds in een vorm van slavernij. De regering van Mauritanië heeft in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van afgelopen september nog verschillende prominente anti-slavernij activisten, waaronder kandidaat Biram Dah Abeid, opgepakt. Nu de situatie langzaamaan meer internationale aandacht krijgt, heeft de Amerikaanse president bekend gemaakt maatregelen te treffen. C.J. Mahoney, handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten, stelt in een verklaring dat er geen plek is voor gedwongen arbeidspraktijken in de 21 ste eeuw en dat de Verenigde Staten met deze maatregelen hoopt op actie in Mauritanië.
De maatregelen worden als hypocriet omschreven door Mauritaniërs in de Verenigde Staten. Sinds Trump het Witte Huis is ingetrokken worden alle vluchtelingen uit Mauritanië immers consequent teruggestuurd naar het land waarvan de president vindt dat het de mensenrechten schendt.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV