Uitslag presidentsverkiezingen Guinee-Bissau ‘too close to call’

Uitslag presidentsverkiezingen Guinee-Bissau ‘too close to call’

Jan van Maanen. Alhoewel de twee kandidaten voor een eventuele tweede ronde inmiddels, op basis van informele uitslagen bekend zijn, namelijk Domingos Simões Pereira en Umaru Sissoko Embalo is het toch ‘too close to call’.

Want we zien namelijk dat Simões Pereira op 50% van de stemmen zit. Eén uitslag, die van de PAIGC, die na het sluiten van de stembussen zo veel mogelijk stembusresultaten hebben verzameld en hebben opgeteld geven Simões Pereira 50,3%. Hoe volledig en eerlijk (wishfull thinking ?) die uitslag is, weten we niet. Surfend over het internet zie je overal gedeeltelijke uitslagen voorbij komen. Een voorlopige uitslag is door de CNE toegezegd voor woensdag. En zeker weten, als de voorlopige uitslag er is, zullen er protesten komen. Dus de definitive uitslag zou nog wel eens een percentje kunnen veranderen en het resultaat is niet te voorspellen. Dus onzeker is momenteel of Simões Pereira nu tot president is gekozen of dat er toch een tweede ronde komt op 29 december.

Voor de rest zien we dat de anderen zoals José Mario Vaz, Carlos Gomes jr en Nuno Nabiam het, zoals verwacht, geen poot aan de grond kregen. Geen van drieën haalde de 10%.