Unicef bouwt scholen van gerecycled plastic afval in Ivoorkust

Unicef bouwt scholen van gerecycled plastic afval in Ivoorkust

Unicef. Unicef bouwt in Ivoorkust Afrika’s eerste recyclingfabriek die plastic afval zal omzetten in kunststof bakstenen. Deze bakstenen zijn eenvoudig te monteren, duurzaam en goedkoop. Ze worden gebruikt om in het West-Afrikaanse land 500 klaslokalen te realiseren voor meer dan 25.000 kinderen.

‘Deze fabriek zal een voortrekkersrol vervullen in slimme, schaalbare oplossingen voor enkele van de belangrijkste onderwijsuitdagingen waarmee de kinderen en gemeenschappen in Afrika worden geconfronteerd,’ zegt Henrietta Fore, directeur van UNICEF. ‘Het potentieel is drieledig: meer klaslokalen voor kinderen in Ivoorkust, minder plastic afval in het milieu en extra inkomstenmogelijkheden voor de meest kwetsbare gezinnen.’

Gebrek aan klaslokalen
Ivoorkust kampt met een groot gebrek aan klaslokalen of ze zijn overvol, waardoor leren een uitdagende en onaangename ervaring is. Om alle kinderen naar school te laten gaan, zijn 15.000 klaslokalen nodig. UNICEF werkt samen met de Colombiaanse organisatie Conceptos Plasticos. Zij verzamelen gerecycled plastic uit vervuilde gebieden in en rond Abidjan, een stad met een dagelijks afvalproductie van 280 ton plastic.

In het West-Afrikaanse land wordt slechts 5 procent van het plastic afval gerecycled, het overige komt meestal terecht op stortplaatsen in gemeenschappen met lage inkomens. Vervuiling door plastic afval zorgt onder meer voor slechte hygiëne bij kinderen. Door het afvalbeleid loopt 60 procent van de kinderen ook nog eens malaria, diarree of longontsteking op, de eerste doodsoorzaak voor kinderen in Ivoorkust.

Vrouwen in armoede
De verwachting is dat de fabriek eind 2019 klaar is en jaarlijks 9.600 ton plastic afval zal recyclen. De stenen zijn uitsluitend gemaakt van plastic. Ze zijn brandwerend, 40 procent goedkoper, 20 procent lichter en gaan honderden jaren langer mee dan conventionele bouwmaterialen. Ze zijn ook waterdicht, goed geïsoleerd en ontworpen om zware wind te weerstaan. Daarbij helpt de fabriek vrouwen in armoede die leven van de inkomsten van plastic afval.

Er zijn plannen om dit project op te schalen naar andere landen in de regio, en mogelijk daarbuiten. West- en Midden-Afrika zijn goed voor een derde van de kinderen in de basisschoolleeftijd ter wereld, en een vijfde van de kinderen in het lager secundair onderwijs die niet naar school gaan.