Vernieuwde opstelling Afrika Museum laat veelzijdigheid van het continent Afrika zien

Vernieuwde opstelling Afrika Museum laat veelzijdigheid van het continent Afrika zien

Afrika Museum. Het Afrika Museum in Berg en Dal wordt de komende periode in fases vernieuwd: hierdoor krijgt het hedendaagse Afrika meer aandacht. Groots, revolutionair, krachtig, inspirerend. Dat, en nog zoveel meer, is Afrika.

In de vernieuwde vaste opstelling wordt het publiek geïnspireerd door het Afrika van het heden, verleden én de toekomst. Men ervaart de diversiteit, dynamiek en complexiteit van dit continent: van onafhankelijkheidsbewegingen, migratie, handelscontacten met Nederland en wereldbeschouwingen tot aan populaire cultuur, kunst en design. Op vrijdag 29 november 2019 wordt deze nieuwe, semi-permanente opstelling van het Afrika Museum officieel geopend.

Dynamisch en divers, eeuwenoude koninkrijken en gloednieuwe steden. Met maar liefst 54 landen, 2000 officieel erkende talen en talloze culturele gebruiken bestaat er niet zoiets als één Afrika. Afrika is het één na grootste continent ter wereld, vol diversiteit, bloeiende modescenes en dichterbij dan je denkt. Europa en Afrika zijn al eeuwen met elkaar verbonden en dat is terug te zien in ons alledaagse leven.

In de vernieuwde opstelling worden verschillende thema’s belicht. Zo laat een muurschildering door Brian Elstak de belangrijkste politieke veranderaars en ontwikkelingen uit de jaren vijftig en zestig zien. Tonen de foto’s van Malick Sidibé het optimisme van jongeren in Mali na de onafhankelijkheid. Wordt er een korte film gedraaid van Bob Njenga met een mix van sciencefiction, fantasie, mysterie en humor. Laat Tshibumba Kanda Matulu ons ‘De geschiedenis van Zaïre’ zien tussen 1974 en 1976 en wordt er een jurk getoond uit de collectie ‘She has 99 names’ van modeontwerper Karim Adduchi. Voor deze collectie werkte Adduchi samen met immigranten en vluchtelingen uit diverse landen. Ook zijn er verschillende etnografische topstukken te zien.

In de serie Global, Local, Present worden Nederlanders met verschillende achtergronden geïnterviewd over het thema identiteit. Ze delen hun persoonlijke en professionele visies over de landen, culturen en gemeenschappen waarmee zij zich verbonden voelen. Een reeks video’s toont hoe mensen nu verbonden zijn met het continent.

De nieuwe tentoonstelling is voor publiek te zien vanaf 30 november 2019.