Vluchtelingen in Noordoost-Nigeria afhankelijk van hulp

Artsen Zonder Grenzen Geweld en onveiligheid zorgen voor aanhoudende vluchtelingenstromen in de deelstaat Borno in Noordoost-Nigeria. Ook worden er Nigeriaanse vluchtelingen teruggestuurd vanuit buurland Kameroen.

De vluchtelingen gaan naar afgelegen plaatsen, waar de toename van de bevolking de bestaande voorzieningen ernstig onder druk zet. Velen zijn afhankelijk van hulp om te overleven.

‘Door aanvallen van Boko Haram, militaire operaties van het leger en het feit dat mensen zelf op zoek gaan naar eten en hulp, zijn er elke dag grote groepen rondtrekkende mensen,’ zegt landencoördinator Himedan Mohamed.

Zo is het bevolkingsaantal van de plaats Pulka sinds januari gestegen naar 42.000 door de komst van 11.300 mensen. In Dikwa zijn meer dan 2.000 nieuwe vluchtelingen geregistreerd in de laatste twee weken van maart. En in de zeer afgelegen plaats Rann zijn minstens 10.000 vluchtelingen gevestigd in de afgelopen drie maanden.

Deze mensen komen uit gebieden waar hulporganisaties door onveiligheid niet kunnen werken en zijn daardoor zeer verzwakt en grotendeels afhankelijk van hulp om te kunnen overleven. Er is in toenemende mate onderdak, eten en water nodig. ‘Mensen hebben helemaal niets,’ zegt projectcoördinator Silas Adamou in Rann. ‘Ze leven nu op slechts vijf liter per dag. Ze moeten water uit poelen halen.’

Ondertussen heeft het Kameroense leger meerdere malen in 2016 en 2017 Nigeriaanse vluchtelingen die de grens over waren gestoken, teruggebracht. Velen worden naar de plaats Banki, een afgelegen plaats bij de grens, gebracht. ‘We leefden al meer dan een jaar in Kolofata in Kameroen toen mensen opeens, zonder uitleg, terug moesten,’ zegt een vluchteling in Banki. ‘We vroegen er niet om, ze dwongen ons terug te keren. We hadden geen keuze.’

Artsen zonder Grenzen geeft medische zorg in elf plaatsen in de deelstaat Borno in Noordoost-Nigeria. In het tweede halfjaar van 2016 gaven medische teams 175.877 medische consulten, vaccineerden zij 146.650 kinderen tegen mazelen, hielpen zij bij 3.218 bevallingen en deelden zij voedsel uit aan 32.365 mensen.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV