Vrouw uit Zambia zoekt erkenning van Guinness World Records

Vrouw uit Zambia zoekt erkenning van Guinness World Records

Face2face Africa. Ergens in een oostelijke provincie van Zambia zoekt een vrouw erkenning voor haar ongelooflijk lange haar, het heeft inmiddels twee keer haar lengte bereikt.

Lister Phiri, Zambiaanse moeder van twee uit Chilanga District in Lusaka, is van mening dat als haar haar in de loop der jaren niet was doorgesneden, haar haar nog langer zou zijn geweest. Ze zou waarschijnlijk in aanmerking zijn genomen voor het Guinness Book of Records, zei ze onlangs.

Phiri is geboren in 1969 en heeft dit ongelooflijk lange haar al van jongs af aan. Tijdens haar dagen op de middelbare school werd ze zelfs gedwongen om haar haar meerdere keren per jaar te knippen om het binnen een aanvaardbare lengte te houden, zei ze in een interview met Times of Zambia.
De 49-jarige gelooft dat ze haar zeldzame geschenk heeft geërfd van haar grootmoeder, die ook was geboren met extreem lang haar, zei ze. Toen ze opgroeide, realiseerde Phiri zich dat het onnodig was haar haar te knippen om het te laten passen in wat als acceptabel wordt gezien.
‘Nadat ik zag dat mijn haar langer werd, was ik er gek op omdat ik me realiseerde dat het door God geschonken en waarschijnlijk Samson-kracht zou kunnen zijn,’ zei ze.
Maar er was een probleem. De kosten om het haar te onderhouden met shampoo was te hoog voor Phiri, dus ze vond een alternatief in wasmiddel. ‘Ik heb nog nooit chemicaliën gebruikt om mijn haar te laten groeien, zelfs geen ontspannende crèmes. Ik heb natuurlijk haar gehandhaafd vanaf het moment dat ik jong was en gebruik alleen vaseline en wasmiddel om mijn haar te wassen en samen te binden met katoenen draad’.

Voor nu helpen haar kinderen en buren haar om haar haar te stylen, wat betekent dat ze niet zo veel tijd en geld in salons hoeft te spenderen. En ook al snijdt ze soms het haar af, het groeit snel terug.

Uitdaging
Maar dit komt met een andere uitdaging. Lang haar dat niet is gevlochten, is zwaar voor haar om te dragen. Het is nog erger wanneer het doorweekt is door de regen, zegt ze. Om pijn te verlichten en gemakkelijk te kunnen bewegen zonder al te veel moeite, maakt ze paardenstaarten die ze vervolgens om haar hoofd vouwt, maar dit kost vaak drie uur om te doen.

Niettemin gelooft Phiri dat haar lange haar een zegen is van God en dat ze die natuurlijke gave zou blijven behouden, ongeacht wat er nodig is. ‘Dit is mijn geschenk van God en ik moet het koesteren, gezien het feit dat maar heel weinig vrouwen gezegend zijn met zo’n lang haar,’ aldus Phiri.