Waarom tech-giganten zoals Google en Microsoft investeren in Afrika

Waarom tech-giganten zoals Google en Microsoft investeren in Afrika

CNN Africa. Wat als je kon zien wat er mis was met je plant door simpelweg met je smartphone erover te zweven? Dankzij een van de vele producten van Google, TensorFlow, kunnen plattelandsboeren op het continent nu zieke planten diagnosticeren door er simpelweg een foto van te maken.

TensorFlow kwam met de lancering van het kunstmatige intelligentiecentrum (AI) van Google in Accra, de hoofdstad van Ghana eerder dit jaar. Het centrum, een van de vele investeringen van de multinational in Afrika, bestaat uit onderzoekers en ingenieurs uit het hele continent die middelen bouwen om verschillende Afrikaanse problemen via AI op te lossen.
En net zoals Google technologie gebruikt om tools te creëren die tegemoetkomen aan de groeiende behoeften van Afrika, blijft Microsoft investeren in groeiende technische talenten op het continent. Deze week lanceerde het bedrijf zijn Africa Development Center (ADC) met om te beginnen twee lokaties in Nairobi, Kenia en Lagos, Nigeria.

Microsoft’s ontwikkelingscentrum
Ook hier zullen meer dan 100 lokale ingenieurs en ontwikkelaars worden ingehuurd om in de nieuwe Microsoft-faciliteiten in beide landen te werken op het gebied van kunstmatige intelligentie, machine learning en mixed reality-innovatie, aldus Microsoft. Het plan is om deze pool van arbeiders te laten groeien naar 500 werknemers in 2023. Michael Fortin, vice president van Microsoft, zei dat Microsoft mogelijkheden voor ingenieurs wil creëren om vanuit hun thuisland te werken en tegelijkertijd deel uit te maken van de grotere wereldwijde engineeringorganisatie.
Technologisch analist Bankole Oluwafemi is van mening dat de eerste focus op Nigeria en Kenia ligt omdat beide landen grote ontwikkelgemeenschappen hebben. Kenia en Nigeria hebben het afgelopen decennium een ​​reputatie opgebouwd als technologieparadijs voor hun grote tech startups, financiering en mobiele toegang. En volgens een rapport van Disrupt Africa hebben Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika vorig jaar de hoogste fondsen ingezameld voor technologie-startups in Afrika en zijn ze de belangrijkste investeringsbestemmingen voor beginnende technologiebedrijven op het continent.

Technologische giganten in Afrika
Het aantal smartphoneverbindingen in Afrika nadert nu 226 miljoen. Het is de afgelopen twee jaar verdubbeld, blijkt uit een rapport van GSMA over de mobiele economie in Afrika. Deze sprong in combinatie met het groeiend aantal technologische hubs en bedrijven in grote Afrikaanse steden is een zegen voor tech-investeerders. Daarom zijn Microsoft en Google niet de enige internationale technologiebedrijven die hun claims op het continent uitzetten. Technologiebedrijf Andela, beroemd om het identificeren en trainen van softwareontwikkelaars, heeft momenteel drie technologiecampussen in Nigeria, Kenia en Oeganda. Het bedrijf heeft de laatste jaren techtalentfabrieken op het continent gecreëerd.

Afgezien van de werkgelegenheid, geeft de aanwezigheid van internationale technische hubs op het continent Afrikaanse ontwikkelaars en ingenieurs de kans om op grote schaal aan grote internationale projecten te werken, zegt de mede-oprichter van Andela, Iyin Aboyeji. ‘Voorheen moesten Afrikaanse ontwikkelaars hun continent verlaten om mondiale kansen te krijgen, nu ontmoeten die kansen hen op het continent,’ vertelde hij aan CNN. ‘Mijn hoop is dat deze kansen niet alleen in de grote steden geconcentreerd zullen zijn, maar zich ook naar andere plaatsen uitbreiden,’ voegde hij eraan toe.