Zadenbank schenkt massa zaad aan door Boko Haram geteisterde boeren

Ini Ekott – IPS. De genenbank van het Internationaal Instituut voor Tropische Landbouw in Nigeria heeft duizenden zaden van gewassen opgeslagen. Het door Boko Haram geteisterde noordoosten kreeg zopas een grote schenking.

In tijden van crises, wanneer boeren hun zaden verliezen, levert de genenbank nieuwe zaden aan de getroffen landbouwers. Ook onderzoekers zijn hier aan de slag in verschillende kweekprogramma’s.

De genenbank bevat onder meer ‘s werelds grootste collectie van de kousenband, een lange sperzieboonachtige peul.

Hulpbron
Voor een continent dat gebukt gaat onder regelmatige voedseltekorten en een verlies aan uniek genetisch materiaal, is de genenbank een kostbaar goed.

“De IITA-genenbank is een van de meest waardevolle hulpbronnen voor Afrika en de wereld. In mijn ogen is het de trots van Afrika”, zegt Michael Abberton, hoofd van de genenbank van het Internationaal Instituut voor Tropische Landbouw in Nigeria (IITA).

Plantaardig en dierlijk genetisch materiaal is de basis van duurzame landbouw en voedselzekerheid, zegt Abberton. “Het voorkomt ‘genetische erosie’, het verlies van soorten als een gevolg van de ontwikkeling van nieuwe variëteiten of door toedoen van rampen.”

Het IITA is in het midden van de jaren zeventig begonnen met de oprichting van de genenbank. Eerst en vooral was dat voor de ontwikkeling van verbeterde gewassen. Nadien ook om reserves van zaden aan te leggen voor landbouwers die worden getroffen door overstroming, brand, oorlogen en andere rampen.

Kousenband-collectie
De genenbank heeft ruim 28.000 stalen plantaardig materiaal van de belangrijkste voedingsgewassen in Afrika: maïs, weegbree, cassave, kousenband, banaan, yam, soja en Afrikaanse aardnoot.

De 15.122 monsters van de kousenband zijn afkomstig uit 88 landen. Veel zaadmonsters uit deze unieke kousenband-collectie van het IITA zijn sinds 1978 opgeslagen maar nog steeds levensvatbaar.

De genenbank staat onder toezicht van de Verenigde Naties. Het genetisch materiaal wordt onder optimale klimatologische omstandigheden opgeslagen op velden of in in-vitro genenbanken. Van hieruit worden zaden verdeeld naar instellingen overal ter wereld die aan agrarisch onderzoek doen.

Boko Haram
De bank speelt ook een cruciale rol als leverancier van zaden in het geval van nationale rampen.

Op 22 mei schonk het instituut nog 35.930 kilogram zaad aan de regering van de noordoostelijke staat Borno, al acht jaar in de ban van een humanitaire crisis die wordt veroorzaakt door de islamistische groepering Boko Haram.

Borno is het epicentrum van het geweld van Boko Haram. De extremisten zijn hier verantwoordelijk voor de dood van meer dan 20.000 mensen en het vertrek van meer dan 2 miljoen Nigerianen, de meeste van hen boeren.

De zaden die de regering van Borno in ontvangst nam, omvatten verbeterde soorten bonen, soja, maïs, gierst en rijst. Ze werden binnen het IITA aangepast aan het klimaat van de regio en aan een extra vroege, vroege of matig snelle rijping, legt adjunct-directeur-generaal van IITA Kenton Dashiell uit.

“Ze zijn ook zo ontwikkeld dat ze optimaal opbrengen en bestand zijn tegen ziekten”, zegt Dashiell.

De voormalige Nigeriaanse president en IITA-ambassadeur Olusegun Obasanjo beschreef de donatie als het meest zinvolle cadeau ooit gegeven aan de mensen van Borno.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV