Theodora Aidoo – Face2face Africa. In Zanzibar, de semi-autonome regio van Tanzania, registreren autoriteiten traditionele genezers samen met hun kruiden, heilige geschriften en massages. Ze doen dat omdat mensen het vertrouwen in ziekenhuizen aan het verliezen zijn.
Naar schatting zijn er in de regio rond de 2.000 traditionele genezers actief, lokaal bekend als ‘mganga’s’. Ze behandelen depressies, hernia en vele soorten ziekten. Om ervoor te zorgen dat planten die in medicijnen worden gebruikt, van dezelfde standaard zijn, zorgt een groep artsen trainingen voor traditionele genezers om ze om te leren gaan met specifieke ziekten zoals hypertensie, diabetes en zwangerschap. Op hun beurt delen de mganga’s informatie met de artsen over patiëntstatistieken en behoeften.
Djinns
Hoewel veel mensen in Zanzibar geloven in bovennatuurlijke geesten zoals djinns, gebruiken sommige genezers teksten uit de Koran, terwijl anderen kruiden gebruiken of beide.
Sommige genezers zegenen zwangere vrouwen om te voorkomen dat hun ongeboren baby’s bezeten worden door djinns. Er zijn ook sjeiks die de Koran lezen om de djinns uit te drijven die de schuld hebben van vele ziekte. Andere genezers zoals de Mwanahija Mzee geloven dat verlamming wordt veroorzaakt door djinns en hun patiënten door massages proberen te genezen.
Sinds het aannemen van de wet zijn ongeveer 340 genezers geregistreerd. Een raad van 11 leden, waaronder gerespecteerde genezers, dorpsoudsten, advocaten en geboortepersoneel, zijn maandelijks verantwoordelijk voor het goedkeuren van de aanvragen.
Om te worden geregistreerd, moeten mganga’s 18 jaar oud zijn en ten minste drie jaar ervaring hebben, ondersteund door een aanbevelingsbrief van een getrainde mganga.
Bron: Face2face Africa.