Zuid-Afrika schrijft geschiedenis met regering waarvan de helft vrouwen

Zuid-Afrika schrijft geschiedenis met regering waarvan de helft vrouwen

CNN Africa. ‘Voor de eerste keer in de geschiedenis van ons land is de helft van alle ministers vrouw,’ zei Ramaphosa in een persconferentie op televisie. Het besluit was om een ​​groep van leiders te creëren die de toekomst van het land zou bevorderen.

Het aantal kabinetsleden is van 36 naar 28 verlaagd en is een poging om de ‘opgeblazen regering te verkleinen’. Hoewel veel Zuid-Afrikanen de verandering hebben toegejuicht, zeggen critici dat Ramaphosa slechts dezelfde groep leiders heeft gerecycleerd.
Xolani Dube, een politiek analist van het Xubera Institute of Research and Development in Durban, zei dat het weliswaar lovenswaardig is dat regeringen streven naar een evenwicht tussen mannen en vrouwen, waarbij politieke benoemingen zijn gebaseerd op verdienste en prestaties.
‘Veel van de aangekondigde vrouwen zijn er al tientallen jaren en we moeten ons afvragen wat voor soort verandering er eigenlijk plaatsvindt,’ vertelde Dube aan CNN. ‘We moeten jonge vrouwen introduceren die een andere kijk hebben op hoe Zuid-Afrika moet worden bestuurd in dit specifieke tijdperk,’ voegde hij eraan toe. Nkosazana Dlamini-Zuma is een van de machtigste politici van Zuid-Afrika en heeft sinds 1994 ministeriële posten in verschillende regeringen. Ze keert terug als de minister van coöperatief bestuur en traditionele aangelegenheden. Thoko Didiza, die terugkeert als landbouwminister, bekleedde acht jaar dezelfde functie onder ex-president Thabo Mbeki.

Schaduwkabinet
Ramaphosa werd herkozen voor een tweede termijn nadat zijn partij, het African National Congress (ANC), de meerderheid van de stemmen won bij de algemene verkiezingen in mei. Oppositieleider, Mmusi Maimane, beweerde dat de benoemingen de politieke belangen van Ramaphosa bevredigen. ‘Zuid-Afrika verdient op dit moment een divers, bekwaam kabinet dat geen onderhandelde oplossing is tussen facties, maar een team van geëngageerde individuen die klaar zijn om Zuid-Afrika vooruit te helpen,’ zei Maimane in een verklaring. Maimane zei dat hij een schaduwkabinet zal aanstellen die de regering verantwoordelijk zal houden.