Zuid-Afrika zet licht op groen voor schaliegaswinning

IPS. De regering van Zuid-Afrika heeft gisteren (donderdag) het licht op groen gezet voor de winning van schaliegas in de Karoo-woestijn, een uniek ecosysteem.

Het was de minister van Minerale bronnen, Mosebenzi Zwane die het nieuws bekend maakte tijdens een bijeenkomst over schaliegaswinning in Richmond in de Zuid-Afrikaanse provincie Noord-Kaap.

“De overheid heeft een beslissing genomen, gebaseerd op de beschikbare wetenschappelijke kennis”, zei hij tijdens een toespraak. “We starten met schaliegaswinning in de Karoo in Zuid-Afrika en dat op een veilige manier via fracking.”

Miljoenen liter water
Tegen de plannen werd lange tijd fel geprotesteerd omdat de Karoo-halfwoestijn een uniek ecosysteem is.

Actiegroepen hebben tijdens het protest onder meer gewezen op de schadelijke milieueffecten van de boormethode en de impact ervan op de watervoorziening. Voor elke boorput zijn miljoenen liter water nodig, terwijl water schaars is in de Karoo.

De ontginning van schaliegas gebeurt door middel van fracking. Hiervoor worden enorme hoeveelheden water, zand en chemicaliën in de boorput gepompt om scheurtjes te maken in het brongesteente waarin het gas opgesloten zit.

In de Verenigde Staten heeft dit eerder al tot grondwatervervuiling geleid.

Veel banen
Volgens de bevoegde minister zal de overheid er goed op toezien dat de schaliegaswinning sociaal en economisch voordelig uitdraait voor alle Zuid-Afrikanen.

Hij zei dat de risico’s, onder meer die rond watervoorziening en de impact van fracking op het milieu, grondig op voorhand werden onderzocht.

Een studie in opdracht van energiereus Shell toonde in 2013 aan dat tot 13,6 biljoen kubieke meter schaliegas in de bodem van de Karoo aanwezig zou zijn. Het rapport sprak ook over de creatie van 300.000 tot 700.000 directe en indirecte banen.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV