Zuid-Afrika’s imago ‘besmet’ door vreemdelingenhaat

Zuid-Afrika’s imago ‘besmet’ door vreemdelingenhaat

AfricaNews.com. Nigeria heeft Zuid-Afrika gewaarschuwd voor de implicatie van recent xenofoob geweld en zegt dat zijn imago en status in Afrika momenteel gevaar loopt. Via Twitter zei de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari dat het geweld moest worden gestopt.

Buhari zei maandag dat hij een rapport had ontvangen van een gezant die hij vorige week naar Zuid-Afrika had gestuurd. Hij herhaalde ook de vastberadenheid van de regering om de belangen van alle Nigerianen die in het buitenland wonen te beschermen.

‘De terugkerende kwestie van vreemdelingenhaat en aanvallen op Afrikaanse onderdanen blijft zeer zorgwekkend. Als er niets wordt gedaan om het te stoppen, kan dit een negatieve invloed hebben op het imago en de status van Zuid-Afrika als een van de leidende landen in Afrika. Het moet worden gestopt,’ zei hij.

Repatriëring
Buhari kondigde ook aan dat de overheid zich achter de vrijwillige repatriëring van Nigerianen die in Zuid-Afrika wonen had geschaard. De BBC meldde dat ongeveer 600 mensen van plan zijn om naar huis terug te keren.
Een lokale luchtvaartmaatschappij, Air Peace, had vorige week het vrijwillige repatriëringsaanbod gedaan, maar had uitgesteld nadat was ontdekt dat de meeste begunstigden niet over de juiste documentatie beschikten.
‘Ik wil ook zeggen dat we regelingen hebben getroffen voor de onmiddellijke vrijwillige evacuatie van alle Nigerianen in Zuid-Afrika die bereid zijn naar huis terug te keren. Ik heb de relevante instanties gevraagd ervoor te zorgen dat dit snel en efficiënt gebeurt.’ aldus de Nigeriaanse president.

Lees verder op de website van AfricaNews.com.