Face2face Africa. Mensen in Zuid-Soedan zijn woedend over de richtlijn van de president dat niemand het volkslied mag zingen tijdens openbare evenementen, tenzij hij aanwezig is.
President Salva Kiir gelooft dat het nationale lied, dat werd geschreven kort voordat het land in 2011 onafhankelijk werd, misbruikt wordt, vooral door sommige regeringsfunctionarissen in zijn afwezigheid.
“We hebben gezien dat het volkslied wordt gespeeld, zelfs wanneer de ministers, onderministers, de gouverneur of de ministers een evenement bijwonen. Het volkslied is niet voor iedereen bedoeld, ‘zei minister van Informatie Michael Makuei, die de richtlijn van de president aankondigde. “Er is waargenomen dat het volkslied overal wordt gespeeld,” zei hij. ‘Het volkslied is alleen bedoeld voor de president en plechtigheden die door hem worden bijgewoond,” verteld Makuei die wordt geciteerd door Juba’s Eye Radio.
Ondertussen vertelde Makuei de AFP dat met uitzondering van de ambassades van Zuid-Sudan, die de president vertegenwoordigen, en scholen waar kinderen het volkslied wordt geleerd, niemand het lied mag zingen in de afwezigheid van Kiir.
Nationale identiteit
In Zuid-Soedan wordt het volkslied meestal gespeeld of gezongen tijdens nationale feestdagen, inclusief de viering van de onafhankelijkheidsdag, en wordt het ook gespeeld tijdens culturele en andere festivals in het land. ‘Het weerspiegelt de geschiedenis, worstelingen en tradities van het land en zijn volk. En het dient ook als een uitdrukking van nationale identiteit,’ merkt het Eye Radio-rapport op.
Burgers die vinden dat het volkslied van iedereen is, hebben hun woede geuit over de nieuwste richtlijn op sociale media, terwijl anderen hun eigen vertolking van het lied hebben gedeeld.
Jongste land ter wereld
Zuid-Sudan is het jongste land ter wereld sinds het op 9 juli 2011 acht jaar geleden onafhankelijk werd van het naburige Sudan, na een overeenkomst uit 2005 om een einde te maken aan de langst lopende burgeroorlog die begon sinds 1962.
De onafhankelijkheid van de zwarte Zuid-Sudanese inheemse bevolking beëindigde inderdaad de burgeroorlog met de Arabische Soedanese overheersers, maar begon een nieuwe inter-etnische en inter-factieve burgeroorlog op basis van hebzucht en paranoia onder de zwarte Afrikanen.
Olierijk Zuid-Sudan is het enige land waar rebellen de staat leiden met de cowboy-hoedende president Salva Kiir die de factie leidt van de Sudan People’s Liberation Movement (SPLM) terwijl zijn vice-president Riek Machar – die hij twee keer had ontslagen – de Sudan People’s Liberation Movement – In Opposition (SPLM-IO) leidt, een rivaliserende factie.
Dinka versus Nuer
Ze vochten voornamelijk langs etnische lijnen tussen Kiir’s Dinka en Machar’s Nuer tribale groepen. Deze twee gewapende rebellengroeperingen hebben sinds de onafhankelijkheid meer dan 4 miljoen burgers ontheemd en meer dan een miljoen mensen gedood toen ze elkaar sinds 2013 bevochten met ontvoerde kinderen als inzet om hun strijd te voeren.
Kiir en Machar hebben voor de derde keer ingestemd met een deal voor het delen van macht die zal zorgen voor het herstel van Riek Machar als vice-president en zijn terugkeer naar de hoofdstad van Juba.
De machtsverdelingsovereenkomst had op 12 mei geïmplementeerd moeten zijn. Dit is echter niet tot stand gekomen door een gebrek aan politieke wil, financiering en tijdsdruk, maar beide partijen zeiden dat ze zich nog steeds inzetten voor vrede.
Zelfs als de vrede permanent wordt hersteld, heeft het land nog een lange weg te gaan wat betreft het oplossen van het grote probleem van kindsoldaten, gebrek aan mediavrijheid, onstabiele elektriciteit, voedseltekorten en economische instabiliteit.