Afscheid van Afrika 2017

Afscheid van Afrika 2017

Aan familie, vrienden, buren, relaties en iedereen die ons lief heeft,

Zoals Heintje Davids eind jaren zestig telkens weer afscheid nam van haar publiek, zo gaan wij telkens weer voor de laatste maal naar ons geliefde Afrika.

Nu vier jaar op rij laten wij de wijk Donderberg in Roermond over aan het spel der krachten en aan haar beminnelijke burgerij, onder de hoede van haar bestuurders.Nu het zomer wordt en langzaam de krokussen verwelken, de tulpen gaan bloeien en de tuinen een opknapbeurt krijgen, hebben wij de koffers weer gepakt.

De eerste warme dagen van net 20 graden zullen wij inruilen voor temperaturen van 35 graden en hoger. Wij verruilen ons luxe bed voor een krappe slaapplaats die ons beschermd tegen het kwaad van buiten. Deze keer niet meer in een tentje zoals de vorige reis, zie de video van wat er is gebeurd bij medereizigers. Nee, deze keer in een luxe Toyota Bush camper, dezelfde die wij eerder hadden gehuurd in 2014. Waarmee wij een prachtige tocht hebben gemaakt door Zuid-Afrika, Zimbabwe, Botswana en Namibië. Och ja, wij worden ook wat ouder.


Alweer een laatste reis, een voor ons doen korte reis en weer vragen jullie je af wat wij daar zoeken. Na zoveel jaren Afrika, onze eerste Afrikareis was in 1976, hebben wij het antwoord nog steeds niet gevonden. Waarschijnlijk nemen wij het mee naar het hiernamaals waar de zon altijd schijnt en wij alle vrienden van weleer terugzien. Daar zal het antwoord worden gegeven in lange gesprekken en mooie verhalen van zwerven door schone landschappen. Iedere avond zal de zon daar vuurrood ondergaan en de geluiden veranderen van dag- naar nachtdieren. Een schijn hiervan gaan wij nu weer meemaken aan de oever van de Okavango rivier en in het groen-gele gras van de Kalahariwoestijn. De vormen en kleuren zijn ons bekend maar vervelen nooit. Weer gaan wij foto’s maken die slechts een schijn zijn van de werkelijkheid omdat wij de geluiden en geuren, het voelen en het ondergaan niet mee kunnen nemen.

Afrikaanse meer Namibie zonsondergang namibie

Een aangename verplichting is het jaarlijks weerzien van vrienden daar. Wij volgen op afstand hun leven en voelen hoe zij lijden onder de droogte die deels veroorzaakt wordt door de levensstijl in ons deel van de wereld. Het is en hoeft niet altijd feest te zijn op onze reizen.

Blauwe hemel afrika
 
Deze keer gaat de reis vergezeld met vele lieve woorden, goede adviezen, welgemeende raadgevingen en zelfs bezorgde wijsheden. Hartelijk dank hiervoor. Swenne maakte voor ons een kleine en fijne engelbewaarder die mee op reis gaat. Hij/zij zal zeker terugkomen in de foto’s die wij gaan maken. Dit engeltje staat symbool voor alle mensen die wij hoogachten en nu achterlaten. Zo mogelijk zullen wij ook nu weer iets van ons laten horen maar zeker is dat niet. Stuur ons geen foto’s of films want de emailmogelijkheden zijn zeer beperkt.

Een hartelijke groet en tot een volgend bericht,

Pieter en Ida Kersten
Roermond 2 april ‘17