Reisimpressies

Guinea-BissauvlagReisimpressies Guinee Bissau, Helaas ….

 

 

 

 

 

Door de ongeregeldheden in de Casamance, het zuiden van Senegal, waren wij niet in staat om Guinee Bissau op deze reis aan te doen. Wij zijn rechtstreeks van het oosten van Senegal naar Guinee Conakry gereden.
Zie: Reisimpressies Guinee Conakry en Reisimpressies Senegal.

In 1988 bezochten wij de voormalige Portugese kolonie Guinee Bissau voor het eerst. Wij maakten toen kennis met Jan van Maanen. Jan kwam in 1979 voor het eerst in Guinee Bissau als medewerker van SNV. Terug in Nederland kon hij niet meer aarden en begon in 1984 een handelsbedrijf in het West-Afrikaanse land. Het bedrijf sponsert een voetbalclub en een radiostation. Daarnaast is Jan honorair-consul voor zowel de Britten als ons land en was hij lange tijd vice-president van de Kamer van Koophandel. Al deze bezigheden gaven hem de bijnaam “Onderkoning van Guinee Bissau”.

Al geruime tijd vaart het land in de binnenlandse politiek allesbehalve op een stabiele koers. In 2001 dreigde president Kumba Yalá het parlement te ontbinden en als alleenheerser op te treden; het parlement op zijn beurt verklaarde Yalá ‘handelingsonbekwaam’ te achten. Armoede en te hoge staatsuitgaven zijn de belangrijkste problemen in het land. Ook worden er grootschalige schendingen van de mensenrechten gemeld, en oefent de regering een sterke controle over de media uit.

Comments are closed.

  • Africa Web TV