Impressie 1 Guinee Conakry
Labé – Kerstmis 2002
Datum van aankomst: 23- 12 – ’02 | Datum van vertrek: 30 – 12 – ’02 | Kilometerstand: 12.450 |
De route: Koundara, Labé, Pita, Mamou, Faranah, Kissidougou, Siguiri |
Kerstmis
Het is kerstmis. Behalve de Franse zender TV5 Afrique dat een luidruchtig kerstprogramma uitzendt, is er weinig merkbaar van deze christelijke feestdag. Op de avond voor dit jaarlijks hoogtepunt zitten wij in de eetzaal van het hotel Safatou, samen met nog een eenzame gast uit Duitsland. Het ‘kerstdiner’ bevat een salade, bestaande uit wat groenvoer, gegarneerd met nog niet geheel gerijpte tomaten en stukjes hardgekookte aardappel, dit geheel afgedaan met mayonaise en olie. Daarna een enorm stuk vlees van onbekende oorsprong en op ons verzoek wel doorbakken met daarbij echte, eerlijke patat. De drank bestaat uit grote flessen lokaal, goed drinkbaar bier.
Het is koud in de kale eetzaal. Wij zitten dan ook met onze truien aan en houden ons warm door middel van de hartelijke conversatie met de ‘maître d’ hotel’ die ons vertelt dat Guinee het Zwitserland van Afrika is. De man duidt op de bergen die hier een hoogte bereiken van ruim veertien honderd meter en Labé, de plaats waar wij nu vertoeven, ligt op 1000 meter boven de zeespiegel. Qua temperatuur heeft hij zeker gelijk, alleen weten wij ons te herinneren dat het wegennet in dit Europees land van een andere kwaliteit is dan de wegen wij de afgelopen drie dagen hebben bereden.
Via een simpele berekening hebben wij een gemiddelde snelheid bereikt over de laatste 400 kilometer van 20 kilometer per uur, de stops niet meegerekend.
Alles is goed gegaan, de Land Rover heeft zijn reputatie waargemaakt en ook bij ons zit alles nog op zijn plaats. Er is zelfs wat bij gekomen wat wij te danken hebben aan de grote horden Tse Tse vliegen die wij mochten ontmoeten en die steeds ons vergezelden en meeliften. Laat ik duidelijk zijn over deze creaturen: tweemaal zo groot als een huisvlieg, iets langwerpiger, en zij steken venijnig. De effecten op korte termijn zijn enorme bulten die dagen blijven jeuken. Het beest geeft de voorkeur aan de weke delen van het menselijk lichaam en is in staat, en doet dit ook zorgvuldig en veelvuldig, om door broeken en hemden te steken. Op langere termijn is de Tse Tse vlieg de oorzaak van de bekende slaapziekte. Helaas werkte het bij ons andersom: wij konden niet slapen van de jeuk.
Volgens een boswachter van het Parc National Niokolo Koba komt het insect vooral voor in de buurt van apen en kuddes vee en gaan ze slapen omstreeks halfvijf. Wij troffen kennelijk enige Tse Tse vliegen aan met slapeloosheid wat op zich opmerkelijk is vanwege de zieke die zij verspreiden. Ons wapen tegen deze vijand was helaas te laat maar later afdoende. De ramen van de Land Rover, die vanwege de temperatuur wel open moeten, werden geblindeerd met sterk muggengaas. Zo hebben wij geleerd om ons te beschermen tegen een plaag waarmee wij later nog veel te maken zullen krijgen en om zodoende toch te kunnen genieten van het tropisch bos en zijn bewoners.