Reisimpressies 4
Tussen verval en hoop, deel II
Aankomst: 1 januari ’04 | Vertrek: 6 januari ’04 | Totaal gereden km: 57.100 km |
Tweede keer:Route: Francistown (Botswana), Bulawayo, Gweru, Kwekwe, Kadoma, Harare -> Francistown |
Tussen verval en hoop, deel II
Urenlang moesten wij in de rij staan bij de grens naar Botswana waar dagelijks vele inwoners van Zimbabwe het land trachten te ontvluchten en op zoek naar werk en inkomen hun heil denken te vinden in de naburige landen. De inflatie in het door Robert Mugabe en zijn kornuiten geregeerd Zimbabwe is in 2003 opgelopen tot ruim 700 %. De werkeloosheid in het voormalig rijke en welvarende land is nu 70 tot 90 procent. Toch is er nog van alles volop te krijgen in de winkels, alleen het is niet meer te betalen voor de gemiddelde Zimbabweaan. Als men door het mooie landschap rijdt, is het opvallend hoe de vruchtbare velden er onbewerkt bij liggen. Ook op de wegen is het stil. De prijs van de brandstof, die in tegenstelling tot een half jaar geleden nu met mondjesmaat te verkrijgen is, is met 300% gestegen. Na ons verblijf van zes weken in juli en augustus wilden wij aan den lijve ervaren hoe het nu gesteld is met het land. Het was een schok. Vele mensen hopen dat ‘Bob’, zoals hier Mugabe genoemd wordt, in februari opstapt als hij 80 jaar wordt. Zelf geeft hij te kennen dat hij er niet aan denkt om terug te treden ondanks de harde kritiek uit binnen- en buitenland. Maar ook hier is meer dan alleen maar ellende.
In Gweru, tussen Bulawayo en Harare ligt het ‘Antilope Game Park’. Het park is opgezet in 1972 en binnen de omheining leefden een leeuw en leeuwin. In die tijd liep de populatie van de Afrikaanse leeuw schrikbarend terug door stroperij, ongecontroleerde jacht en ziektes zoals het dodelijke Feline Immunodeficiency Virus (FIV). Dit was de aanleiding om een fokprogramma op te zetten met als doel de leeuw terug te brengen in de natuurlijke omgeving. In 1987 namen de huidige eigenaren Andrew en Wendy Conolly het park over. Zij brachten meer leeuwen binnen uit andere delen van Afrika om inteelt te voorkomen en nieuwe bloedlijnen te vormen. Nu zijn er uitwisselingen met andere fokkers in Afrika. Niet alleen leeuwen vindt men in het park. Zeker 20 verschillende dieren zijn er te zien. Men heeft de beschikking over een 40 tal paarden die men kan huren. Op de rug van een Afrikaanse olifant kan men een tocht door de natuur maken of een bad nemen in de rivier. Het lijkt een beetje op een circus maar wij hadden toch de indruk dat deze reuzen het leuk vonden. De olifanten zijn door mensen grootgebracht. Zij zijn de wezen van de slachtoffers onder de olifanten van de grootste droogte in begin jaren negentig die Zimbabwe heeft gekend. Het ruime, van alle gemakken voorziene kampeerterrein, biedt plaats aan overlandtrucks en individuele reizigers. Wij verbleven er een paar dagen na kort de hoofdstad Harare weer te hebben aangedaan.
waypoint Antilope Park Gweru 19° 30′ 23″ Z – 29° 43′ 07″ O
In Harare zijn wij op zoek gegaan naar de beeldhouwers die in betere tijden de plaats bekendheid gaven. Door bemiddeling van Emma en Tim Grimshaw, Engelse kunstliefhebbers en handelaren kwamen wij in contact met Tago, één van de stuwende krachten van het Chitungwiza Arts Centre. Chitungwiza is een oude zwarte wijk van Harare en de beeldhouwerskolonie heeft daar jaren geleden een ommuurd terrein gekregen van de gemeente. Nu werken er ruim tachtig beeldhouwers, jong en oud, man en vrouw en beïnvloeden elkaar op artistiek terrein. Het resultaat van deze coëxistentie was verbluffend. Wij waren niet alleen onder de indruk van het niveau van de beeldhouwwerken maar ook van de organisatievorm van dit centrum. In de meest primitieve omstandigheden en zeer bewust van de politieke werkelijkheid van Zimbabwe werkt deze groep kunstenaars aan de toekomst van hun land. Uit het Afrika-afscheidsfonds konden wij deze groep 150 US $ geven als solidariteit en stimulering. In een latere impressie komen wij op dit kunstcentrum terug en voor wie nu al geïnteresseerd is, mogen wij verwijzen naar de website van Guruve van Tim en Emma.
Een sympathieke galerie in Nederland is Spirit in Stone met mooie en betaalbare beelden uit Zimbabwe
Hoezo landhervorming?
cijfers per 1 mei 2004 |
Zimbabwe Tobacco production: in 2000 – 237 million kg
in 2004 – 64 million kg
One packet of 20 cigarettes: 2000 – Zim$ 22: 2004 – Zim$ 4500
Zimbabwe wheat production in 2001: 314 thousand tonnes: in 2003: 50 thousand tonnes
One loaf of bread 2000: Zim$ 21. 2004: Zim$ 3500
Zimbabwe milk production in 2001: 160 000 tonnes in 2003: 100 000 tonnes
One litre of milk 2000: Zim$15. 2004:Zim$ 2600 |
One bag of sugar
2000:Zim$ 40.- 2004: Zim$ 5303 |
One dozen eggs
2000: Zim$ 36 – 2004: Zim$ 7500 |
Harare Agricultural show 2004 Total livestock exhibits 2004: 9 cattle, 2 goats, 3 sheep. |