Reisimpressies 2

Vlag ZimbabweReisimpressies 2

The Eastern Highlands

Datum van aankomst: 11 juli 2003 Datum van Vertrek: ???? Totaal gereden km: 40.100 km
Route: Bulawayo, Gweru, Harare, Mutare, Vumba, Hot Springs, Harare. Lake Kariba ——> Zambia
The “Mountains of the Mist” are an apt name for this part of the eastern Highlands. So often the early morning starts with the mist but clears by mid morning. The Vumba Mountains lie approximately 25km above the city of Mutare.

The Eastern Highlands 13 augustus 2003

Zoals gezegd is Zimbabwe niet alleen kommer en kwel en deze opvatting wordt bevestigd tijdens ons bezoek aan The Eastern Highlands. Dit deel van Zimbabwe grenst aan Mozambique en kent Mutare als belangrijkste stad. Wie meer wilt weten over deze stad kunnen wij verwijzen naar de uitgebreide website van de Stedeband Haarlem – Mutare. Ons richtpunt was het adres van een kleine lodge die gerund wordt door de Amsterdammer Bart en zijn Belgische vrouw Petra. De Ndundulodge is een paradijs op ongeveer 1700 meter boven de zeespiegel gelegen in de Vumba, ook wel Bvumba genoemd, het groene deel van de Eastern Highlands. Het resultaat van deze hoge positie is dat Petra en Bart volledig aan hun trekken komen voor hun passie: het verzamelen en determineren van de daar groeiende planten en bomen en in het bijzonder wilde orchideeën en varens. Zij brengen met graagte hun kennis over aan belangstellenden door boeiend te vertellen over alles van wat leeft en bloeit in de Vumba. Ook voor vogels blijkt het hier prettig toeven te zijn met het logische effect dat deze bontgekleurde vrienden weer vogelliefhebbers aantrekken.

Vermeldingswaardig is de oude tuin met Prothea’s, een prachtige bloemensoort die zijn oorsprong kent in het Zuid Afrika. Wandelpaden, vertrekkend van het terrein van de lodge, bieden de mogelijkheid om dieper in te gaan op wat de Vumba aan moois biedt. Bart is betrokken bij de aanleg en ontwikkeling van een nieuw game reserve van het nabij gelegen Leopard Rock hotel. Dit luxe hotel beschikt volgens kenners over de mooiste golfbaan van zuidelijk Afrika. Op enkele honderden meters afstand van de lodge treft men Tony’s Coffee Shoppe aan. De kwaliteit van de koffie en vooral van het zelfgemaakte gebak is van dien aard dat men zich waant in de hemel met Tony als aartsengel mede door zijn presentatie van deze culinaire heerlijkheden. Tony is een gastheer ‘pur sang’. Bij het verlaten van het smaakvol ingerichte koffiehuis, nog met de smaak van chocolade, cointreau, slagroom en sterke zuivere koffie hangend tegen het verhemelte, is het moeilijk te beseffen dat men in Zimbabwe is.

Ndundu lodge

De Ndundu lodge in de Vumba

Zimbabwe prothea

De Prothea, oorspronkelijk
afkomstig uit Zuid Afrika

Zimbabwe taartje

Het gebak van Tony, bekend in heel Zimbabwe en daarbuiten

Om de moede lijven enige rust te geven, konden wij de pikante naam ‘Hot Springs’ op de kaart van Zimbabwe niet laten liggen. Op 80 kilometer ten zuiden van Mutare staat een bescheiden bord ‘Hot Springs Health Resort’. Wanneer men dit passeert, ontwaart zich een lustoord op een plek die men hier niet zou verwachten. Voor reizigers als wij die met een beperkt dagbudget dienen rekening te houden, blijkt dit toch mogelijk te zijn. Voor de som van 20 € per dag krijgt men een onderdak in een huisje met douche en toilet, een uitgebreid ontbijt met eieren, spek, worstjes en nog veel meer, voorafgegaan door een kommetje cereals en sterke filterkoffie. Voor innemende karakters als wij, was dit ontbijt slechts een prelude op al het lekkers en gezond dat bij het de lunch wordt geserveerd.

Deze uitgebreide en welvoorziene dis verbleekt bij de variatie aan smaken, geuren en kleuren die voorgeschoteld wordt tijdens het diner. Speciaal aandacht dient gegeven te worden aan de Vumbakazen die met de beste Franse kazen vergeleken kunnen worden. Tussen al deze heerlijkheden en om de spijsvertering weer op peil te brengen, kan men relaxen in natuurlijk geneeskrachtig bronwater van 30 en 45 graden. Al het bovenstaande wordt aangeboden voor het eerdergenoemde bedrag en wel voor 2 personen. Wederom verlieten wij dit oord na drie dagen in opperste verwarring omdat het toen weer tot ons doordrong dat wij in Zimbabwe waren en de grote meerderheid van de bevolking van dit land hier nooit van zou kunnen genieten.

De laatste berichten vertellen ons dat Hot Springs is bezet door de “war veterans” van Mugabe (10.’04)

Zimbabwe kaas

De overheerlijke Vumbakazen

Zimbabwe dassie

Een vriendinnetje met haar yellow-spotted dassie afkomstig uit Zuid Afrika

Zimbabwe hotspring

Het bad van 45 graden

Waypoint Ndundulodge: 19° 07’ 06” Z – 32° 46’ 33” O
Waypoint Hot Spring: 19° 38’ 59 “ Z – 32° 28’ 05” O

Comments are closed.

  • Africa Web TV