Bushman

Vlag BotswanaInformatie over de San bevolking

 

 

 

Uit: Sporen in de Kalaharitekst: Anke Kooke

San schilderij

San schilderij

Botswana San Bord

Foto’s van San schilderkunst gemaakt in 2003

Botswana San schilderij

Botswana San schilderij

Tienduizenden jaren zijn de voorouders van de mensen die we nu Bushman noemen de enige mensen geweest die hun voetsporen in het zand van de Kalahari achterlieten. De wind wiste ze snel weer uit.

De Bushmen stammen af van de oudste inheemse bevolking van Zuidelijk Afrika. Ze leefden vroeger vooral van de jacht en het verzamelen van eetbare gewassen. Het land waar ze woonden is nu in bezit genomen door grote veeboeren of overheden. het wild is daarmee staatseigendom geworden. Jagen is vooral weggelegd voor rijke burgers en voor toeristen. de knollen, bessen en noten zijn zeldzamer geworden doordat de koeien hele gebieden kaal gevreten hebben. Tegenwoordig leven de Bushman dan ook vooral van slecht betaalde arbeid voor de veeboeren, van los werk en verkoop van traditionele kunstnijverheidsartikelen. In tijden van droogte krijgen ze noodhulp van de overheid of van hulpverleningsorganisaties.

Er zijn nog ongeveer 100.000 Bushman en ze leven voornamelijk in Botswana, NamibiĆ«,  Zuid Angola en kleine groepen in Zuid Afrika. Volgens de meest recente schattingen zijn er 45.000 Bushman in Botswana en 33.000 in NamibiĆ«. Hoewel de Bushman elementen van hun eigen cultuur door de eeuwen heen bewaard hebben, zijn ze geen ‘nobele wilden in een paradijs op aarde’  zoals de kassuccesfilm ‘ The Gods Must Be Crazy’ ons wil doen geloven. Hoewel ze over het algemeen vreedzaam en weinig agressief geweest zijn, komt uiteraard onder hen ook geweld voor. De man-vrouwverhoudingen zijn altijd bijzonder gelijkwaardig geweest. dat is echter onder de geldeconomie snel aan het veranderen. Geen stereotype over ‘de Bushman’ gaat echt op.

Nieuwe maan

Nieuwe maan, weer opgegaan,

neem mijn gezicht en geef mij het jouwe.

Neem mijn gezicht, mijn ongelukkig leven,

en geef mij jouw jonge gezicht,

het gezicht vol van leven waarmee je terugkomt

nadat je gestorven bent,

nadat je uit het gezicht verdwenen bent.

Je bent gaan liggen en komt toch weer terug.

Maan, bij je terugkomst vertel je ons

dat alles wat dood gaat weer terugkomt.

Jouw gezicht dat terugkomt zegt mij

dat mijn gezicht na de dood weer zal leven.

 

Enkele relevante links:

Kalaharipeoples.org

Survival-international

Artikel in de National Geographic met prachtige foto’s van Chris Johns: National Geographic

Comments are closed.

  • Africa Web TV