Reisimpressie Botswana
Krokodillen in de Okavango
Als overblijfsel uit de prehistorie is de krokodil het enige nog in leven zijnde lid van die reptielen waartoe ook de dinosaurussen behoorden. Zijn leefwijze veroorlooft ons een fascinerende terugblik in het verleden
Wat is er zo bijzonder aan de krokodil’? was de vraag die wij stelden aan Dr. Leslie Alison uit Zuid Afrika. Haar antwoord was even kort als duidelijk: ‘Dat weten wij niet daarom doen wij onderzoek. Persoonlijk had ik als kind al een fascinatie voor reptielen en speciaal voor krokodillen. Ik ging biologie studeren aan de universiteit van Stellenbosch. Na mijn studie kreeg ik de kans om een onderzoek te doen naar schildpadden ergens in Zuid Amerika. Nu ben ik verbonden aan dezelfde universiteit als docent en wetenschappelijk medewerker en breng de krokodillen in de Okavango-delta in Botswana in kaart, samen met mijn medewerkers’. Ondertussen gingen wij naar de gezellige bar van de Sapupa Swamp Stop waar wij voorgesteld werden aan de krokodillenvangers.
Jonge mensen uit Frankrijk, Engeland en Duitsland, die er voor kiezen om gedurende één of meerdere jaren in tamelijk primitieve omstandigheden hun leven te wijden aan het onderzoek van deze niet zo populaire dieren. Het werk speelt zich voornamelijk ’s nachts af want dan zijn de krokodillen actief. Zij worden gevangen, gemeten, gewogen en bekeken om daarna weer los gelaten te worden in de delta. Met veel enthousiasme wordt verhaal gedaan van het educatieve deel van hun werk. De bewoners van de delta zien de krokodillen als een bedreiging en bovendien eten deze beesten de vis die bedoeld is om door de dorpelingen gevangen en verkocht te worden.
Dr. Leslie gaat de dorpen en scholen in om te vertellen over de beesten en tracht zo meer begrip te kweken voor de krokodil. Dit is nodig omdat de vissers de nesten met de eieren vernielen. Het gaat om zo’n 14.000 eieren per jaar. Bij het bezoek aan de scholen gaat altijd een jong exemplaar mee en de kinderen kunnen dan direct kennis maken met een krokodil. Nog steeds ontroerd vertelt zij ons hoe een jongetje met een lelijk litteken door een beet van een krokodil nu zo’n beest in zijn armen houdt en het zachtjes streelt. ‘Hier moet het begrip beginnen, en als dan de grote milieuorganisaties en fondsen ook wat meer begrijpen van de waarde van de krokodil, kan het nog goed komen. De populariteit van de olifant is dermate groot dat er maar weinig geld overblijft voor onderzoek naar deze bedreigde diersoort’.
Binnenkort betrekt Leslie met haar medewerkers een nieuw kamp verder in het moeras van de Okavango-delta om nog dichter bij haar te bestuderen krokodillen te zijn. Haar grootste wens moet nog in vervulling gaan en dat is de beschikking over een klein vliegtuig voor haar onderzoek in de Okavango-delta. Als iemand er een over heeft, kan men contact met haar opnemen: aleslie@sun.ac.za
De Okavango-delta is de Botswaanse toeristische trekpleister en wordt gevoed door de 1300 kilometer lange Okavango rivier, de derde langste rivier van zuidelijk Afrika. Deze rivier ontspringt in centraal Angola, stroomt langs de grens van Namibië en vormt een delta in Botswana van 15.000 km², de oppervlakte van Zwitserland. Het water verdwijnt in de droge dorstige Kalahariwoestijn. De Okavango is een rivier waarvan het water nooit de zee bereikt. Na 450 kilometer en ongeveer negen maanden later bereikt het water haar verste punt bij de stad Maun en is dan voor 95 % verdampt.
Van de delta wordt gezegd dat het de grootste diversiteit aan dieren en vogels herbergt van zuidelijk Afrika. Dit prachtige natuurgebied wordt bedreigd omdat het kostbare water door de regeringen van Botswana en Namibië wordt bestemd voor de drinkwatervoorziening van de groeiende populatie, toerisme en de diamantmijnen. De stad Maun is de snelst groeiende stad van zuidelijk Afrika en dankt deze ontwikkeling vooral aan de internationale belangstelling voor de Okavango-delta.
Daarentegen is de Okavango niet de plek voor de ‘Budget Traveller’. De overheid van Botswana voert bewust een prijspolitiek dat de delta exclusief blijft om hiermee het massatoerisme tegen te gaan. Dit wordt ingegeven omdat men het fragiele ecosysteem wil beschermen.
Onze reis verloopt via Botswana, een land waar wij gedurende deze trip zeker nog terug komen. Nu is het slechts een doorgangsland op weg naar Zimbabwe. De Kalahariwoestijn en de Okavango-delta kunnen rekenen op ons wederzien en dan zullen er weer aanvullende impressies komen.
Waypoint Swamp Stop Lodge: 18° 47’ 04” Z – 22° 11’ 36” O
Zie ook de foto’s die wij namen in 2000 van Chobe National Park in de Okavango-delta.
Lees ook de impressies 2006 van de reis in 2006.