The Rift Valley en de familie Leakey
Nairobi, 26 oktober ‘03
Datum aankomst: 3 oktober ’03 | Datum vertrek: 4 november ‘03 | Aantal gereden KM: 47.200 |
De route: Nairobi, Oltepesi, Magadi, Thika, Nyeri, Aberdale N.P., Nanyuki, Samburu N. Reserve, Wamba, Maralal, Lake Barigo, Eldoret, Nakuru, Naivasha, Nairobi, Amboseli N. P., Tsavo West N.P., Tsavo East N.P., Malindi, Mombasa, ->Tanzania |
30 December 2002 was een keerpunt in de geschiedenis van Kenia toen via eerlijke en vreedzaam verlopen verkiezingen de huidige president Emilo Mwai Kibali de macht overnam van de potentaat Daniel arap Moi die het land 24 jaar in zijn macht had met de Kenya African National Union partij (KANU). In het Uhurupark, in de hoofdstad Nairobi, kwamen duizenden mensen bijeen om de overwinning te vieren en verheugd afscheid te nemen van Moi. Het thema van de verkiezingen was de alomtierende corruptie die Kenia verlamde en zorgde dat donorlanden het land de rug toekeerden. Het ontlokte de secretaris generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan de volgende uitspraak: “Kenya democratic transistion is a shinning example in the African continent. The election demonstrated that Africa is indeed capable of holding fair elections and were a lesson to the rest of the continent that change of leadership can be brought through peaceful mean”. Ook hier spreekt men, zoals wij zo vaak in Afrikaanse landen gehoord hebben, over ‘het nieuwe bewind’ waar de bevolking hoop uit put. De toekomst zal duidelijk maken of het een terechte of vergeefse hoop is.
Wij zijn weer terug op de vertrouwde basis in Nairobi na een rondreis in Kenia. Nog met de beelden in ons achterhoofd trachten wij de indrukken te verwerken. De tocht voerde ons naar het noorden waar de Samburu’s leven, naar het zuiden bij de Maasai, door Nationale parken waar wij nieuwe dieren leerden kennen en de indrukwekkende Rift Valley, de grootste vallei ter wereld waar de mensheid is ontstaan. Nu al beseffen wij dat dit te veel is om te verwerken in een of meerdere impressies. Weer ontmoetten wij boeiende mensen die bereid waren hun verhaal aan ons te vertellen. Verhalen en geschiedenissen die wij ooit naar buiten zullen brengen alleen maar om te laten zien dat Afrika meer is dan het oppervlakkige beeld dat Europa van dit continent heeft.
The Rift Valley en de familie Leakey
Door Oost Afrika loopt een vallei van 5000 km lang, zich uitstrekkend van het noorden in het Midden Oosten tot het zuiden in Mozambique. De Rift Valley tekent het landschap van dit deel van Afrika. Het is niet altijd een keurige vallei met strak gevormde wanden zoals men dat ziet in de Rift Valley provincie in Kenia. Niet alleen de meren als Lake Turkana, Lake Malawi en vele andere maar ook bergen als Mt. Kenya, de Kilimanjaro, Mt. Eglon en de Ruwenzoris in Oeganda maken onderdeel uit van deze vallei.. Al deze bergen zijn uitgedoofde vulkanen. Op onze te korte rondreis in Kenia wilden wij iets van dit verschijnsel beleven.
Samen met onze vrienden Kitty Moors en Fred Hoogervorst reden wij naar het zuiden en kwamen bij een van de opgravingen van de paleoantropologe familie Leakey. Deze oorspronkelijke Keniaanse familie heeft zich niet alleen verdienstelijk gemaakt door hun onderzoekingen naar het ontstaan van de mensheid. Richard Leakey was van 1989 tot maart 2001 directeur en oprichter van de invloedrijke Kenya Wildlife Service (KWS) en was lid van het parlement. Eerder was hij directeur van de National Parks of Kenya. Door Leakey’s inspanningen kwam er een einde aan de ivoorhandel en kon de olifantenpopulatie zich herstellen. Deze strijd kostte Richard Leakey bijna het leven. Het vliegtuigongeluk in 1993, waarbij hij zijn benen verloor, lijkt geen toeval. In het boeiend geschreven boek ‘Olifantenoorlog’ doet hij zijn relaas. (Het Spectrum, ISBN 90 274 2078 5). De volgende behartigingswaardige woorden staan in het voorwoord: “Het behoud van biodiversiteit is weliswaar een wereldwijde noodzaak, maar een dagelijkse warme maaltijd en schoon water zijn voor het overleven van de meerderheid van de wereldbevolking van fundamenteler belang. ….. Wij moeten hoe dan ook zorgen voor onze eigen soort als we andere willen behouden”.
De ouders van Richard Leakey, Louis en Mary Leakey deden van 1943 tot 1945 al opgravingen in de Olduvai-kloof in Tanzania en bij de berg Olorgesailie in Kenia. Zij haalden destijds de voorpagina’s van de wereldpers met hun vondst van een schedel van 1,75 miljoen jaar. Zou the Rift Valley de tuin van Eden zijn geweest waar de mensheid is ontstaan? De vraag zou bevestigend beantwoord kunnen worden door de vondst door de Leakeys van nog oudere fossielen aan de oevers van Lake Turkana in het noorden van Kenia.
Het sodameer Magadi
Na een nacht op de opgravingsite te hebben doorgebracht vervolgden wij onze tocht zuidwaarts naar het Lake Magadiop bij de grens van Tanzania. Dit relatief onbekend meer is sodahoudend en men treft er dan ook een van de grootste sodafabrieken aan van de wereld. Het gelijknamige dorp Magadi behoort aan de Sodafabriek. Het meer huisvest tienduizenden flamingo’s, pelikanen, lepelaars en bevat vele heetwaterbronnen. Zebra’s en diverse soorten antilopen kruisen ons pad. De tocht door deze omgeving en de nacht die daarop volgde, onder begeleiding van het sonore geluid van de flamingo’s en in het goede gezelschap van mensen die kennis hebben van en liefde hebben voor alles wat leeft en bloeit, maakten dat dit weer een van de vele indrukwekkende ervaringen werd op onze Afrikareis.