Wondermiddel Arganolie

Vlag Marokko

Argand’Or ondersteunt herbebossings-projecten in het Marokkaanse Argan-gebied

Doel van het project is om in de komende jaren meer dan tienduizend van de bedreigde Argan-bomen te planten. Bij de ceremoniele opening van het project werden al 300 bomen geplant door 30 vrouwen van de Al Amal coöperatie in Tiznit. Het initiatief wordt betaald door Argand’Or en het Bosbeheer, dat de jonge planten leverde.

Vrouwen coöperaties Marokko
Via coöperaties kunnen de vrouwen een beter bestaan leiden.
Hazelnoten kraken
Berbervrouwen kraken de keiharde noten die 18 keer zo hard als hazelnoten zijn.
Arganboom
De arganboom kan 10 meter hoog worden met een diameter van 15 meter en draagt eens in de 2 jaar vruchten.

De arganboom of Argania Spinosa, die op aarde alleen nog voorkomt in het zuid-westen van Marokko speelt een cruciale rol in het ecologische systeem van de regio. De arganboom is de enige overlever in deze semi-woestijn. De in het wild levende, groenblijvende boom met doornen heeft een zeer uitgebreid en diep reikend wortelstelsel waardoor de bodem wordt beschermd tegen erosie en roept zodoende ook een halt toe aan de oprukkende woestijn. Ook voor het grondwaterpeil is de regulerende werking van dit wortelsysteem onmisbaar. Helaas staat het argangebied de laatste tijd onder enorme druk. Alleen al in de laatste eeuw is tweederde van het areaal verdwenen door onzorgvuldig beheer, overbegrazing en gebruik van het hout voor warmte en houtskoolproductie. Vandaag de dag zijn er nog 20 miljoen bomen over.

Dat geeft zorgen voor de toekomst van deze unieke boom. Het verdwijnen van de arganwouden zou een ecologische ramp voor de regio betekenen. Dit is ook de reden dat de UNESCO het gebied in 1998 tot biospheer-reservaat verklaarde. Gedurende de laatste tien jaar sloten ondernemende Berbervrouwen zich aaneen in coöperaties om gezamenlijk de waardevolle arganolie te produceren uit de zaden van de boom zoals hun voorouders dit al eeuwen deden. Het in coöperatie-verband vervaardigen van arganolie zorgt niet alleen voor inkomen van de verarmde Berberfamilies, maar wekt ook het bewustzijn voor de enorme waarde van de arganbomen, nu en in de toekomst. De UCFA, waar nu 22 coöperaties bij zijn aangesloten en die voorzien in de levensbehoefte van 6000 mensen werkt in een uniek verband samen met Argand’Or om de olie wereldwijd aan te bieden.

Arganfoto
Vervolgens worden ze in een stenen handmolen gemalen, tot een stroperige pasta ontstaat.
Argan foto
De vrouwen breken de pitten tussen twee stenen.
Argan foto
Ida laat zich uitvoerig informeren over de producten en de organisatie van de vrouwen.

De huidige gebeurtenis is een mijlpaal in de bescherming van de arganboom en het eco-systeem van de Arganeraie zegt Mohamed El Karz, oprichter van Argand’Or. We zijn zijn erg blij dat we als Argand’Or samen met de UCFA en de Marokkaanse autoriteiten kunnen helpen om het arganwoud te redden waarmee de vrouwen kunnen voorzien in een zelfstandig bestaan en voorkomen dat de jeugd van het verarmde platteland wegtrekt naar de steden. Nafissa Bellouch, vice-voorzitter van de cooperatie Al Amal voegt toe: “De arganboom vertegenwoordigt voor ons hoop. Vandaag planten we hoop voor onze kinderen en toekomstige generaties. De arganboom is voor ons heilig, het zegent ons dorp en geeft ons kracht. Hij vervult ons met trots en geeft ons de middelen om te overleven in ons droge thuisland.”

10 Juli 2008