Reisimpressies 2

Vlag MalawiImpressies 2

Lake Malawi

 

Aankomst: 15 september ‘03 Vertrek: 24 september ‘03 Gereden km: 44.200
De route: Chipata (Zambia), Lilongwe, Senga Bay, Nkhotakota, Nkhata Bay, Nyika Plateau, Karonga, –> Tanzania

Lake Malawi                                                                                                                    Mzuzu, 22 sept. ‘03

Is er dan toch nog een paradijs op aarde? Deze vraag is te stellen wanneer men zoals wij bivakkeren op 40 meter van het Lake Malawi, in de schaduw van een mangoboom en met een kroegje, annex restaurant op 200 meter. Oorspronkelijk was Malawi slecht een doorgangsland op weg naar Tanzania. Zoals zo velen zijn wij blijven plakken. De verleiding van het meer en de ontspannen attituden van de bevolking maakt dat Malawi een bijzondere aantrekkingskracht heeft op de reiziger. Neem Jim Davidson; hij was 13 jaar geleden onderweg van Zuid Afrika naar Europa en bleef hangen in de buurt van Chintheche aan het Lake Malawi.

In al die tijd is hij nooit verder gekomen dan het 100 km verder gelegen Mzuzu. Nu runt Jim de Nkhwazi lodge en campsite. De naam ‘Nkhwazi’ betekent in de taal van het lokale Tongavolk ‘Afrikaanse visarend’. Dit prachtige beest vliegt langs het strand van het meer en grijpt de vis uit het water met zijn klauwen. Op veel plekken hebben wij deze vogel gezien, alleen hier speelt zich op een steenworp afstand dit schouwspel af. De Hamerkop vogel is veel geziene Lake Malawi is dan ook niet zomaar een meer; eerder een binnenzee. Met een lengte van 700 km en een gemiddelde breedte van 50 km is Lake Malawi het 9de grootste meer van de wereld. Het meer is op sommige plaatsen meer dan 700 meter diep en 150 meter beneden zeeniveau omdat het een onderdeel is van ‘The Great Rift Valley’ van Afrika.

Cichlid MalawiEen andere bijzonderheid van dit water is de grote verscheidenheid aan vissen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat er meer dat 600 verschillende vissen hier voorkomen. De meeste zijn van de familie ‘Cichlid’ waarvan er in totaal 850 soorten bekend zijn. De zoetwater aquaria in Europa bevatten hoogst waarschijnlijk voor 50 % vissen uit Lake Malawi. Mr. Stuart M. Grant kwam naar Malawi en zag al dit schoons. De lokale vissers in de buurt van Salima brengen dagelijks de vis bij hem. Nu voorziet hij de wereld van tropische vissen.

Op onze terugweg zullen wij zeker bij Mr. Grant langsgaan en een nachtje doorbrengen in zijn goed verzorgde lodge. In de meeste restaurants in Malawi staat de Chambo op het menu; een overheerlijke vis die ook tot de Cichlidfamilie behoort. Vermeld dient te worden hoe de Cichlids zich voortplanten. Het mannetje bouwt een mooi nestje en door middel van zijn prachtige, felle kleuren verleidt hij een vrouwtje. Zij legt haar eieren en neemt die als bescherming direct daarna in haar mond. Het mannetje ziet dit en wappert met zijn staart zodat de eitjes overal verspreid raken. Mevrouw raakt in paniek en zoek naar haar vrucht om die tot zich te nemen. De heer Cichlid neemt nu zijn kans waar en laat zijn zaad gaan zodat mevrouw dat binnen krijgt.

Dit ritueel wordt enkele malen herhaald met als resultaat dat de eieren bevrucht zijn. Ook nadat er kleine visjes zijn neemt de moeder bij dreigend gevaar haar kroost in de mond. Wat kan de natuur toch mooi zijn hier in Afrika.

Waypoint Nkhwazi lodge:  S 11°53.38′  –   E 34°10.10′

Malawi Foto zonsondergang

Iedere avond speelt zich dit prachtige schouwspel af

Malawi Foto jongen

Alle kinderen willen visser worden

Malawi Foto dugout

Een dugout of zoals men dat hier noemt een ‘Makura’

“Bwana, bwana*, blijft die Muzungu* tot Kerstmis?”, werd aan Jim gevraagd door de kinderen uit het nabij gelegen vissersdorp “. “Nee, waarom vragen jullie dat”? “Op school hebben wij een plaatje van de kerstman en die Muzungu ziet er zo uit met een witte baard en haren en hij geeft ook snoepjes”. Alle kinderen willen als zij groter zijn visser worden. Dagelijks oefenen zij de techniek van het varen op het grote meer met de dugout of de ‘Makura’ zoals men dat hier de uitgeholde boomstam noemt. Hun vaders gaan vooral ’s nachts op pad om met de kleine wankele bootjes de vis te vangen die wij vervolgens ‘s avonds in het restaurant van Jim naar binnen werken alsof ook wij tot de Cichlidfamilie behoren.

* Bwana = Baas       * Muzungu = blanke

Malawi Foto vrouwen

Detail van het schilderij ‘de vrouwen’

Malawi Foto dans

Het schilderij ‘de dans’

Samuel, de kunstschilder

Samuel, de kunstschilder

Samuel zegt dat hij kunstschilder is en beroemd wil worden. Wij beloven hem daarbij te helpen door zijn werk op de website te zetten.

Comments are closed.

  • Africa Web TV