Impressies 4
Een slotimpressie
Vertrek: 2 december ‘03 | Gereden km: 52.700 | |
De route tweede keer: Nairobi (Kenia) – Arusha, Iringa (Tanzania) – Karongo – Nkhotakota, Lilongwe Zombaplateau, Blantyre (Malaŵi) -> Mozambique |
Een slotimpressie Blantyre, 1 december ‘03
Malaŵi is een Afrikaans land waar het goed toeven is. De bevolking is uitermate vriendelijk en men kent geen grote etnische tegenstellingen die vaak zo kenmerkend zijn voor de landen in de omgeving. Naast het grote Lake Malaŵi dat 20 % van de oppervlakte van het land beslaat, zijn er parken, hoge bergen, bossen en alles dat de verwende Afrikabezoeker verlangt. Er is een redelijke infrastructuur van wegen en voorzieningen en de koloniale geschiedenis heeft bijgedragen aan opmerkelijke architectuur en monumenten. Niet voor niets kozen missionarissen Malawi als vertrekpunt om hun goede boodschap te verkondigen. Onder hen was de al eerder gememoreerde David Livingstone. Malaŵi, maar ook Zambia was ook het gebied waar de slaven vandaan werden gehaald en gedood of verkocht werden door de ‘Swahili Arabieren’.
Getallen van 80.000 tot 100.000 per jaar zijn niet overdreven en de centra van deze handel lagen aan het Lake Malaŵi. Plaatsen als Karonga, Nkotakota en Salima hebben hun bestaan hieraan te danken. Bij ons bezoek aan deze stadjes merken wij weinig dat aan deze gruwelijke praktijken herinnerd. Daarentegen treft men overal de invloed van de zendelingen en missionarissen aan. De oorsprong van de naam Malaŵi is onduidelijk. Gedurende de koloniale tijd was het bekend onder de naam ‘Nyasaland’. Nyasa is afgeleid van het woord ‘nyanja’, dat ‘meer’ betekent in de lokale taal van het Chewa volk. Er is echter ook een stam van de Nyanja’s die samen met de Chewa tot het volk van de Maravi behoren en in de 18de eeuw uit de Shaba provincie in het huidige Congo migreerden.
Na het dictatoriale bewind van Dr. Hastings Banda, die het land vanaf de aanvang in juli 1966 leidde, is er een liberalisatie op gang gekomen. Banda’s vriendschap met het apartheidsregime van Zuid Afrika maakte dat het land zich isoleerde van andere Afrikaanse landen en de rest van de wereld.
Dit alles, en nog veel meer, was voor ons reden genoeg om een tweede maal Malaŵi aan te doen en andere delen te bezoeken. Doch eerst dienden wij in Lilongwe een aantal zaken te regelen. Deze huidige hoofdstad bestaat uit twee delen: the New City ook wel genoemd City Center waar o.a. de ministeries, ambassades en enkele sjieke hotels zijn en de Old Town waar de markten, het busstation en het echte leven zich afspeelt. De twee centra liggen zeker 3 kilometer uit elkaar en worden verbonden door brede wegen.
Op het terrein van de golfclub, gelegen in een van de buitenwijken van the Old Town sloegen wij onze tenten op om vandaar de noodzakelijke voorzieningen te treffen zoals het regelen van het visum voor Mozambique, inkopen te doen in de welvoorziene supermarken, en naar de garage te gaan voor nieuwe banden voor de Land Rover. De oude banden hadden het na ruim 50.000 kilometer wel gehad met als dwingend bewijs dat binnen 24 uur vier lekke banden aankondigden dat er nu dringend maatregelen moesten genomen worden. In het weekend verplaatsten wij ons naar Salima, gelegen aan het Lake Malaŵi om de hitte van de stad te ontlopen.
Tot het midden van de zeventiger jaren was Zomba de hoofdstad van Malaŵi. Vele koloniale gebouwen herinneren aan deze tijd. Het nabij gelegen hoge en bosrijke Zomba Plateau werd voor ons een retraite om het rumoer van de steden in alle eenzaamheid en stilte achter ons te laten. Weer onder dubbele dekens te slapen is een luxe die wij lange tijd hadden gemist. Op een grasveldje tussen de wel ruikende cederbomen en wat door moest gaan voor een camping, waren wij de enige gasten. Dit was een reden genoeg om de kachel te laten branden die het bruine water verwarmde dat dienst moest doen als douche.
Blantyre, genoemd naar de geboorteplaats van David Livingstone, is het commerciële en industriële hart van Malaŵi. Het is tevens de uitvalsbasis naar Mozambique waarvan de grens toch nog ruim honderd kilometer rijden is. De stad ‘swingt’ meer dan de andere grotere plaatsen van Malaŵi. Het belangrijkste gebouw van Blantyre is ontegenzeggelijk de van 1888 tot 1891 gebouwde kerk van St. Michael and All Angels. De vooral Schotse missionarissen zetten dit gebouw neer zonder enige kennis van constructiewerk en met alleen de lokaal vervaardigde bakstenen en hout ter beschikking. De kerk heeft de vorm van een basiliek met torens, bogen en uitgebouwde ramen. Het heeft nu de status van een nationaal monument.
Tot slot: Malaŵi Gin
Op de flessen Gin die men hier in Malaŵi kan kopen staat de welluidende tekst:
‘In 1965 the unique taste of Malaŵi’s very own Gin was first discovered by discerning drinkers.Since then the fame of Malaŵi Gin has spread far and wide – throughout Africa and beyound. Visitors to the ”Warm Heart of Africa” have savoured the pleasure of an Malaŵi Gin and Tonic (M.G.T.) as it truly reflects and complements the relaxed tranquil way of live, enjoyed in this beautiful friendly country’.
Wij kunnen deze behartigenswaardige woorden van harte onderschrijven.