Impressies 2
Route: Karonga (Malawi), Tukuyo, Mbeya, Iringa, Mikumi NP, Morogoro, Tanga, Pagani, Korogwe, Moshi, Arusha, Ngorongoro NP, —> Nairobi (Kenia) Het ligt in de planning dat wij Tanzania deze reis nogmaals aandoen. En dat deden wij van 10 november tot 20 November doorkruisten wij Tanzania van noord naar zuid richting Malawi. |
Nairobi, 6 oktober ‘03 |
Tanzania is ook het land waar de gedenkwaardige woorden werden uitgesproken: “Dr. Livingstone, I presume”. Na twee jaar zoeken in het huidige Tanzania vond de Wales-Amerikaanse journalist Henry Morton Stanley de toen al zieke David Livingstone in het plaatsje Ujiji aan het Lake Tanganyika. Stanley was door de Washington Post naar Afrika gestuurd om de ontdekkingsreiziger te zoeken van wie al drie jaar niets meer vernomen was. David Livingstone was op zoek naar de bronnen van de Nijl die hij nimmer zou vinden. Het zou zijn laatste van de 3 reizen in Afrika worden.
Stanley trachtte hem over te halen om met hem terug te keren maar Livingstone weigerde dit categorisch. In 1873 overleed hij in het dorp Chitambo aan de zuidoever van Lake Bangweulu in Zambia. Twee van zijn trouwe volgelingen en gidsen, Chuma en Susi, namen zijn hart en begroeven het onder een boom. Na zijn lichaam geconserveerd te hebben door het te drogen en in te wikkelen, ondernamen zij de 1000 kilometer lange barre voettocht door het Afrikaanse continent naar Bagamoyo, tegenover het eiland Zanzibar. Per schip werd zijn lichaam verder vervoerd naar Engeland waar hij in the Westminster Abbey werd begraven. De uitdrukking ‘zijn hart ligt in Afrika’ gaat bij deze Schot letterlijk op: na zijn dood begroeven zijn Afrikaanse helpers zijn hart ergens in het noorden van het huidige Zambia.
Waarom deze uitwijding over David Livingstone? Gedurende onze reis in Botswana, Zimbabwe, Zambia, Malawi en nu hier in Tanzania worden wij geconfronteerd met deze Schotse missionaris en ontdekkingsreiziger. Ondanks het feit dat Livingstone nooit de bronnen van de Nijl heeft gevonden, heeft hij gezorgd dat dit deel van Afrika in de belangstelling kwam van Europa. Enkele maanden na zijn dood kwam er een einde aan de slavenmarkt op Zanzibar mede door de strijd die hij tegen dit eeuwenlange onrecht heeft gevoerd. Steden, zoals Livingstone in Zambia aan de Victoria Falls waarvan wordt gezegd dat hij die ‘ontdekte’ en de naam gaf ter ere van Koningin Victoria van Engeland. Aan de kant van Zimbabwe staat bij de Victoria Falls een standbeeld van Livingstone uitkijkend over de watervallen. Historisch schijnt dit echter niet te kloppen omdat hij dit natuurverschijnsel alleen van de Zambiaanse kant heeft gezien. Andere voorbeelden van de verering van de missionaris zijn Livingstonia en Blantyre in Malawi. De laatste plaats is genoemd naar de geboorteplaats van de ontdekkingsreiziger in Schotland. Maar ook pleinen, missieposten, hotels, reisbureaus, kroegen en hoerenkasten zijn naar de vrome David Livingstone genoemd.
Deze legendarische figuur zullen wij nog vaak ontmoeten tijdens onze ontdekkingstocht door Afrika. In Nairobi, bij onze vrienden Fred en krijgen wij het boek De ijssalon van dokter Harry, geschreven door Bas Vlugt, in handen.
De journalist Vlugt verhaalt over zijn tocht door Zuid Afrika, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe waarbij hij zich laat leiden door het reisverslag van David Livingstone. Met citaten uit Missionary Travels, het tijdschrift van de London Missionary Society waar Livingstone tijdens zijn eerste reizen in Afrika in dienst was, schetst Bas Vlugt een situatie die voor ons veel herkenning oplevert. Bij thuiskomst zullen wij zeker op jacht gaan naar een kopie van het Livingstoneverhaal in de Missionary Travels.
Delen van Missionary Travels van David Livingstone zijn hier te downloaden.