Reisimpressie

Tanzania vlagImpressies 1

datum aankomst: 24-09-03 datum vertrek: 03-10-03 Aantal reden km: 45.500

Route: Karonga (Malawi), Tukuyo, Mbeya, Iringa, Mikumi NP, Morogoro, Tanga, Pagani, Korogwe, Moshi, Arusha, Ngorongoro NP, —> Nairobi (Kenia)

Het ligt in de planning dat wij Tanzania deze reis nogmaals aandoen. En dat deden wij van 10 november  tot 20 November doorkruisten wij Tanzania van noord naar zuid richting Malawi.

Tanzania         Tanga, 30 september ‘03

Tanzania, het land van de leraar Julius Nyerere, is in tal van opzichten een bijzonder land. De bevolking is even divers als het landschap. Meer dan 100 verschillende etnische groepen met hun eigen taal en gebruiken leven harmonisch in dit land. De spectaculaire topografie bestaat onder meer uit goudgele palmenstranden, de Serengeti vlaktes en de Mountain Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika (5895 meter). Al eerder was een man met de naam ‘Kersten’ in deze regio. Samen met de Duitse Baron Carl Claus vor der Decken en de Britse geoloog Richard Thornton beklom in 1862 de Duitse wetenschapper Otto Kersten de Kilimanjaro. Ze staakten hun beklimming op een hoogte van 4000 meter omdat het begon te sneeuwen, op drie graden ten zuiden van de evenaar. Onder meer gestimuleerd door dit gegeven brachten wij de nacht door aan de voet van deze Afrikaanse reus. Helaas heeft de Kilimanjaro geheel in wolken en mist zich voor ons schuil gehouden.

Tanzania is tevens het land waar The Great Rift Valley doorloopt en waar de mensheid is ontstaan volgens de laatste stand van de wetenschap. Archeologische opgravingen door de familie Leakey tonen de menselijke evolutie aan met de vondst van de ‘Zinhjanthropus’, beter bekend als ‘de notenkraker’ die hier samen met ‘de Homo Habilis’ (de handige man) meer dan 2 miljoen jaar geleden leefden. The Great Rift Valley als The Garden of Eden of wel daar waar het dier, mens werd.

Het waren niet de Europeanen maar Arabische handelaren die als eersten dit deel van Afrika aandeden. Reeds in de 10de eeuw werden er al handelsbetrekkingen onderhouden door Perzen, Arabieren, Egyptenaren en Indiërs en de bevolking aan de kust. De handelswaar bestond uit ivoor, goud en de hoorn van de rhino voor geweren, kralen en textiel. Toen de Islam vaste voet aan wal kreeg, werd de Arabische invloed groter. Het eiland Zanzibar werd het centrum van deze wereld met een drukke slavenmarkt en specerijenhandel.

Tegen 1880 kwamen de eerste Europese jagers, missionarissen, handelaren en avonturiers met nadrukkelijke politieke bijbedoelingen. Zie voor verdere informatie: Gegevens Tanzania

Tanzania is niet alleen geschiedenis, exotische stammen als de Maasai, Héhé, Gogo, het rijke dierenleven in en buiten de vele nationale parken, waaronder het grootste park van Afrika, het Selous Game Reserve met een oppervlakte van ongeveer 50.000 km². Het land heeft ook een eigentijdse identiteit. Deze komt onder meer tot uiting in literatuur en schilderkunst waarvan de school van Tingatinga de bekendste is. In Tanzania impressie 3 Tingatinga zullen wij hier verder op ingaan.

Oceaan Tanzania

Ons uitzicht op de indische oceaan vanaf het Peponi Resort

Zebra Tanzania

Tanzania kent een rijk dierenleven

Kinderen Tanzania

Opvallend openhartige mensen in Tanzania

Het was Julius Kambarage Nyerere die het land als president overnam toen het op 9 december 1962 onafhankelijk werd. Geboren in1922 in Butiama, ten westen van Lake Victoria ontwikkelde Nyerere zich als Mwalimu, het Swahiliwoord voor leraar. Wanneer men over hem spreekt wordt deze eretitel nog steeds gebezigd. De erfenis van de in oktober 1999 overleden staatsman strekt verder dan alleen Tanzania. Zijn pleidooi voor samenwerking met de Southern African Development Community (SADC), de Common Market of Eastern and Southern African States (Comesa), zijn steun aan de anti-apartheidsbeweging in Zuid Afrika, het verjagen van de Oegandese dictator Idi Amin, hebben er toe geleid dat het jonge land Tanzania internationale bekendheid en respect kreeg.

Terwijl wij deze impressie schrijven, kijken wij uit over de Indische oceaan in de nabijheid van Tanga, de tweede havenstad van Tanzania. Wij hebben ons voor enkele dagen teruggetrokken op het Peponi Resort dat gerund wordt door de in Tanzania geboren en getogen Denys & Gily Roberts. Peponi betekent in het Swahili paradijs en werkelijk, het heeft veel weg van een Bounty reclame. Denys blijkt een klassieke Land Rover enthousiast te zijn die met gepaste trots zijn restauratie van een Land Rover Serie I uit 1951 laat zien.

Landrover Tanzania

Het restauratiepoject van de Land Rover Serie I van Denys Robers


Waypoint: Peponi Resort:05° 17’ 14” Z – 39° 03’ 59” O

Comments are closed.

  • Africa Web TV