Reisimpressies

Vlag ZambiaImpressies van Zambia 1

 

 

Aankomst: 24 augustus 2003 Vertrek: 15 september 2003 Gereden km: 42.500
De route: : Kariba (Zimbabwe), Kafue, Lusaka, Mumba, Kafue National Park, Landless Corner, Petauke, South Luangwa Nat. Park, Chipata –> Malawi.
Kafue National Park 3 september 2003

Een aap steekt het nauwelijks te onderscheiden pad over dat door de olifanten wordt gebruikt. In de schaduw van een grote boom blijft zij staan. De boom staat op een heuveltje waardoor de aap een beter uitzicht heeft op de voor haar stromende rivier. Zij kijkt achterom of de andere leden van de familie volgen. Wanneer dit het geval is, huppelt zij verder in de richting van het water. Eerst vier volwassenen, direct gevolgd door de kleintjes die de afstand tweemaal afleggen door op en neer te rennen en te ravotten. Tien meter voor het verkoelende water wordt door de eerste aap de troep tot stilstand gebracht. Er wordt kennelijk een sein gegeven dat er gedronken kan gaan worden. De eerste aap blijft op de uitkijk staan. Dan klinkt er plotseling een schelle schreeuw. Alle drinkende apen stuiven van de waterkant vandaan. Twee groene ogen met een halve meter daarvoor een paar neusgaten zakken langzaam in het stromende water van de rivier. De Kafue rivier zit vol met krokodillen alleen wij zien ze niet; de apen wel.

Checkpoint van het Kafue NP

Checkpoint van het Kafue NP

De oevers van op de Kafue-rivier

Boottocht langs de oevers van op de Kafue-rivier

kamp aan de Kafue-rivier

Ons kamp aan de Kafue-rivier

Die ochtend hebben wij een tocht gemaakt door het Kafue Nationaal Park, het grootste natuurpark van Afrika met een oppervlakte van ruim half Nederland. Het heeft niets gemeen met het Vondelpark, er staat geen hek omheen en er lopen grote en kleine wilde dieren waarvan een aantal vooral hier voorkomt, zoals de zeldzame antilopensoort de Puku (Kobus Vadoii) en de Lechwe (Kobus Leche). Tussen de altijd ontroerend mooie zonsop- en ondergang verblijven wij op de Mukambi Safari Lodge. Bij onze aankomst worden wij tot onze stomme verbazing welkom geheten in onvervalst Nederlands. Het opschrift PAMPUS verraadt onze herkomst. De Mukambi Lodge behoort sinds anderhalf jaar aan de oorspronkelijk uit Amsterdam komende Edjan en Robijn – Anne van der Heide die de moed hebben gehad om hier met hun drie kinderen te komen wonen. Na een grondige verbouwing en opknapbeurt staat nu op de rand van het Kafue Nationaal Park een stijlvolle optrek die verscholen gaat in de Afrikaanse natuur. Gelegen aan en met uitzicht op de brede rivier biedt de lodge alle comfort die men maar kan bedenken met inachtneming dat het vijf uur rijden is voor de bevoorrading.

Op enige afstand van de lodge wordt de mogelijkheid geboden om een kamp op te slaan. Niet alleen om budgettaire redenen besluiten wij hiertoe. ’s Avonds als het kampvuur brandt, als maan en sterren aan de hemel staan, luisteren wij naar de geluiden van de Afrikaanse ‘bush’. Overal ritselt het. Op een dode boom naast ons houdt een uil de wacht. Op de achtergrond horen we het gezellig en ondertussen vertrouwde geknor van hippo’s, het gehuil van hyena’s en soms het gebrul van een leeuw. Alleen het luipaard hoor je niet maar ’s ochtends verraden sporen zijn aanwezigheid. Gedurende onze boottocht in het park ontdekken we dat niet alleen dieren maar ook de kleurrijke diversiteit aan bloemen, planten en bomen langs de oevers van brede Kafue rivier ons sprakeloos maken. Dit is Afrika met de malaria brengende muskieten en overdag de ons zo bekende en al eerder gememoreerde Tsetsevliegen. Tijdens onze ‘gamedrive’, een activiteit waarbij men in een 4 x 4 voertuig door de natuur rijdt om beesten te zien, reden massa’s van deze krengen met ons mee op het gaas dat wij voor de zijruiten van de auto hadden gespannen. Bij het noodzakelijk fotograferen is men gedwongen om het beschermend voertuig voor enkele seconden te verlaten met als noodlottig resultaat een tiental beten die zorgdragen voor afzichtelijke, jeukende zwellingen die goed zijn voor een kleine week. In Afrika krijgt men niets voor niets.

Waypoint Mukambi Safari Lodge: 14° 58’ 32” Z – 27° 02’ 54” O

Comments are closed.

  • Africa Web TV