Ghana impressies 4

Vlag GhanaGhana impressies 4

Datum van aankomst: 14 febr. 2003 Datum van vertrek: 23 maart 2003 aantal gereden km: 19.830
De route: Navrongo, Bolgatanga, Tamale, Mole Game reserve, Kumasi, ………….

Cape Coast – Ghana 27 februari 2003

The Kakum Canopy Walkway


Neem in gedachten twee flatgebouwen van 10 verdiepingen hoog op een afstand van 55 meter van elkaar. Verbindt de daken van deze gebouwen met een aluminium ladder met daarop een plank van 25 cm breed. Doe nu uw ogen dicht en loop over deze schommelende brug naar de overkant. Welaan, u heb nu meegemaakt wat wij zevenmaal mochten beleven.
Waar hebben wij het over?

The Canopy Walkway in het Kakum National Park in Ghana.

Het feit dat u deze tekst voor u hebt, toont aan dat u hierover meer wilt weten. Derhalve zullen wij u de details niet onthouden, alleen al om uw inlevend vermogen te vergroten dat nodig is om een voorstelling te maken van wat wij daar hebben beleefd.

The Canopy Walkway bestaat uit zeven hangbruggen die grote bomen met elkaar verbinden. Met een totale lengte van 300 meter is het de langste boomhangbrug ter wereld en de enige in Afrika. In de wereld zijn vijf boomhangbruggen.

De constructie begon op 5 september 1994 met een team van twee Canadese professionele klimmers en zes Ghanezen en werd geopend op 22 februari 1995. Het hele project werd uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van The Ghana Wildlife Division.

Het biedt de mogelijkheid om het regenwoud te aanschouwen vanuit een, voor de mens, nieuw perspectief dat voorheen alleen maar toegankelijk was voor een paar moedige onderzoekers en vogelvangers. Het is de wereld van hoogvliegende vogels, vleermuizen, apen, boomslangen en vooral insecten. Hier kan men ook de epiphytes bewonderen. Epiphytes zijn zogenaamde luchtplanten omdat zij geen wortels in de grond hebben. Orchideeën en mossen zijn de meest bekende luchtplanten.

Bij de constructie van de zeven hangbruggen is rekening gehouden met het niet beschadigen van de bomen en is gezorgd voor een optimale veiligheid van de bezoekers.

Men gebruikte een bijzondere techniek met pijl, boog, vislijn en vismolen. Het einde van de vislijn werd vastgemaakt aan een pijl en de vismolen aan de boog. Met een goed gericht schot vloog de pijl over een grote tak van de boom om vervolgens de vislijn binnen te halen met daaraan een klimtouw. De klimmers waren nu in staat om naar boven te gaan. Deze techniek werd herhaald met de volgende zes steunbomen die vooraf waren geselecteerd op sterkte, afstand en toegankelijkheid. De steunbomen zijn 200 tot 400 jaar oud en ooit begonnen als een klein zaadje en zonder menselijk ingrijpen nu uitgegroeid zijn tot woudreuzen waarvan de grootste boom meer dan vijftig meter is.

Regenwoud Ghana

Een ontoegankelijke wereld
werd voor ons zichtbaar

Eerste stappen

De eerste stappen zijn het moeilijkst

The Canopy Walkway

The Canopy Walkway bestaat uit zeven hangbruggen

Weer werd de pijl en boog techniek gebruikt om de dwarsverbindingen aan te brengen. Iedere boom werd voorzien van een platform dat beneden op de grond werd gemaakt en vervolgens opgehesen. Twee sterke staalkabels verbinden de opeenvolgende steunbomen met elkaar en houden de hangende loopplank min of meer op zijn plaats. Deze plank is aan beide zijden voorzien van een net van een meter hoog.

Ook wij waren vooraf bekend met deze veiligheidsgegevens maar toch bij de eerste stappen op de licht bewegende, zacht krakende plank, zo’n dertig meter boven de grond, speelde de vraag door ons hoofd, ‘wat zoek ik hier en waarom doe ik dit’. Ontegenzeggelijk zijn er onder u velen die deze vragen zullen afdoen met ‘ daar hoef je toch niet bang voor te zijn of je hebt er toch zelf voor gekozen’. Deze kloeke helden geven wij dan ook volledig gelijk maar we zullen niet ontkennen dat wij met witte knokkels en knikkende knieën deze tocht hebben ondergaan, zonder achteraf een moment spijt te hebben van ons bezoek aan deze highlight die de naam draagt ‘The Kakum Canopy Walkway’.

Comments are closed.

  • Africa Web TV