Reisimpressies

Vlag GhanaGhana impressies 1

The Single Mothers Association, een Ghanees BVO

(Zie de bijbehorende foto-impressie)

Datum van aankomst: 14 febr. 2003 Datum van vertrek: 23 maart 2003 aantal gereden km: 19.830
De route: Navrongo, Bolgatanga, Tamale, Mole Game reserve, Kumasi,  …? —> Togo

Bolgatanga – Ghana, 15 februari 2003

Op weg naar Bolgatanga, een stad in het noordoosten van Ghana, zien we langs de weg borden waarop staat ‘Single Mothers Association, craft center’.

Nieuwsgierig naar deze organisatie en naar de producten die zij maken, volgen we de borden. Aangekomen in het centrum zijn vrouwen bezig met het vervaardigen van manden, ze spreken nauwelijks Engels maar haasten zich om iemand te zoeken die ons te woord kan staan. Enkele minuten later worden we meegenomen door Florence Atia naar hun kantoor en daar ontvouwt zich een Afrikaans Buitenlands Vrouwen Overleg (zie afscheid) met een Ghanese Juani die ons trots laat zien en vertelt wat zij als organisatie doen en dat is wel wat meer dan alleen mandjes maken. Ze strijden op verschillende fronten tegelijk. Ze organiseren weefcursussen voor de alleenstaande moeders zodat ze een inkomen kunnen verwerven voor zichzelf, hun kinderen en andere familieleden die van hen afhankelijk zijn. Want een alleenstaande moeder in Ghana is werkelijk alleen en haar kinderen zijn onwettig. Daarnaast vecht de SMA tegen traditionele praktijken in deze streek die direct of indirect van vrouwen alleenstaande moeders maken.

Over welke praktijken gaat het dan? Sister-in-bed (Yienzaba) laat toe dat verre neven en nichten wel sex met elkaar mogen hebben maar niet met elkaar mogen trouwen. Wordt het meisje zwanger, dan heeft zij alleen de zorg voor het kind. Ook is er een relatie tussen begrafenispraktijken en zwangerschappen op jonge leeftijd. Voor het bijwonen van de begrafenisceremonie in de familie wordt een meisje, ook al is het niet ouder dan 10 jaar, verplicht om een man te kiezen als haar begeleider. Vaak leidt deze begeleiding tot verkrachting, sex en alleenstaand moederschap op zeer jonge leeftijd. De voorkeur voor jongens leidt er toe dat een vader, zonder zonen, zijn dochter kan verplichten om zonder een wettelijk huwelijk zonen voor hem te baren. Het vechten tegen deze praktijken is volgens Florence een kwestie van scholing en bewustwording van alle betrokkenen, inclusief de mannen. Veel aandacht besteden zij aan het verkrijgen van steun voor hun strijd van ‘the chiefs of the villages’ gezien hun status en invloed op de mannen in het dorp.

Wie zijn zij? Negen vrouwen, allen alleenstaande moeders, die regelmatig bij elkaar kwamen om over hun problemen te praten, besloten in 1998 om een organisatie op te richten. Nu, vier jaar later, telt de Single Mothers Association, 328 leden in negen dorpen. Alle medewerkers, inclusief de coördinator, zijn vrijwilligers. Met steun van Yoshiaki Kakizaki, een medewerker van the Japan International Cooperation Agency, is het hen gelukt om fondsen te verwerven voor diverse activiteiten.

Werkplaats van de SMA

De nieuwe werkplaats van de SMA

Ida met Florence

Ida met Florence

Producten van de vrouwen

Enkele producten van de vrouwen

In een duidelijke folder staan hun ambitieuze plannen voor de toekomst: een campagne in de dorpen tegen de praktijk van ‘sister-in bed’, de scholing van meisjes, onderzoek naar het leven van alleenstaande moeders, juridische bijstand, kwaliteitscontrole van het weven van manden ten behoeve van de verkoop op nationaal en internationaal niveau en uitbreiding van de mogeljkheden voor inkomensverwerving voor de vrouwen.

We zijn zeer onder de indruk van de kracht en het enthousiasme van Florence en de andere vrouwen. Het vergt veel durf en moed om in te gaan tegen eeuwenoude tradities die vaak succesvol toeristisch worden uitgebuit zoals in het naburige Tongo waar je de 100 jarige chief kan bezoeken met zijn 26 vrouwen en 99 kinderen. Het is niet verwonderlijk dat de leden van de SMA deze toeristische uitstapjes liever zien verdwijnen.

Omdat deze organisatie voldoet aan de criteria voor welke wij het afscheidsfondsje hebben opgezet, (zie Afrikafonds) hebben we besloten een financieel duwtje in de rug te geven van US $ 300 voor het realiseren van hun plannen. Zij zullen ons berichten welke bestemming zij aan het geld hebben gegeven en dat publiceren wij dan weer op deze site.

Naar onze mening zouden instanties die zich bezig houden met ‘Fair Trade’ er goed aan doen om met deze sympathieke ‘grassroots’ organisatie zaken te doen en te ondersteunen.

Single Mothers Association (SMA)  P.O. Box 199, Bolgatanga, UE/R, Ghana

Op de pagina fotoimpressie SMA Ghana staan foto’s van de SMA en haar activiteiten.

Met dank aan Yoshiaki Kakizaki, JICA

 

Een reactie van Single Mothers Association

Subject:Resend – Thank You

Resend of original message from August 2003:

The SMA is very grateful to you, Pieter & Ida Kersten, for the wonderful and timely support of $300 to SMA women for their activities on your tour of Africa. We also wish to thank you for your frantic effort of spreading the news about the SMA activities and products to your friends and people of the Europe by way of finding market for our products and
establishing goodwill for the SMA. This is a singular indication that you have rural women at the bottom of your heart and that you will like to see in the near future improved.

Coordinator  Single Mothers Association (SMA)  P.O. Box 199, Bolgatanga  UE/R, Ghana
E-Mail: sma_uer@yahoo.com

 

Op de website krachtvancultuur.nl  stond begin maart 2006 het onderstaand verhaal. Het herinnerde ons aan het bezoek aan de Single Mothers Associacion. Het dorp Sirigu ligt op enkele tientallen kilometers van Bolgatanga

Sirigu is een dorp in het noorden van Ghana, dat bekend staat om zijn traditionele architectuur, pottenbakkerij en muurschilderingen. In 1997 hebben meer dan 150 vrouwen uit het dorp zich verenigd in SWOPA: Sirigu Women Organization of Pottery and Art. Het doel van SWOPA is om de traditionele cultuur van Sirigu te behouden en ontwikkelen. Als financiële aanvulling op het boerenleven en ter verbetering van hun sociale positie hebben de vrouwen van SWOPA zich toegelegd op de toeristensector. Zo is er een bezoekerscentrum met galerie, pension en restaurant gebouwd. Toeristen kunnen een rondleiding door het dorp krijgen of een workshop volgen.

Swopa

Swopa

Swopa

Swopa

De kleine website geeft informatie over het dorp, de traditionele samenleving, de natuur en de verschillende kunstnijverheidsvormen. Er wordt verteld wat Sirigu te bieden heeft aan toeristen. In de workshops kunnen zij zich bezighouden met pottenbakken, manden vlechten of zang en dans. Het pension bevindt zich binnen de compound. Heel handig dus dat de website vertelt hoe je je als gast dient te gedragen.

 

www.swopa.org

Judy van der Velden

Comments are closed.

  • Africa Web TV