Ghana impressies 5

Vlag GhanaGhana impressies 5

Datum van aankomst: 14 febr. 2003 Datum van vertrek: 23 maart 2003 aantal gereden km: 22.600
De route: Navrongo, Bolgatanga, Tamale, Mole Game reserve, Kumasi, Cape Coast, Axum, Accra, Ho, Hohoe.

Ghana en de nieuwe democratie

Het probleem dat wij met Ghana hebben, is dat wij te lang in dit heerlijke land zijn en dat er te veel over te berichten is. Verhalen zouden geschreven kunnen worden over de slavenforten met de daaraan verbonden gruwelijke geschiedenis en de betrokkenheid van de Europese landen waaronder Nederland, de prachtige, stille stranden, de rijke geschiedenis – niet voor niets heette Ghana voorheen ‘de Goudkust’-, het rijke vogel- en dierenleven, maar dat laten wij aan anderen over omdat het in dit bestek te veel zou zijn. Als er een prijs gegeven zou worden aan het land met de vriendelijkste mensen zou Ghana hoge ogen gooien. Natuurlijk is er nog van alles mis, maar dat maakt het ook aangenaam om op onderdelen te kunnen kankeren. Voor de Afrika beginneling is Ghana de ideale introductie. Er is een beginnende infrastructuur voor toerisme. De luxe reiziger kan terecht in grote, vaak onpersoonlijke hotels, vooral langs de kust, voor de backpackers zijn er veel zeer goedkope onderkomens en daar tussen is een range van kleine, familiaire hotels en guesthouses waar men vanaf 10 € tot 20 € terecht kan en ook nog kan genieten van een zekere luxe. De milieubewuste reiziger heeft een ruime keuze bij de diverse ‘ecotoeristische projecten’ die variëren van luxe motel in een nationaal park tot het bezoek aan een dorp.

Wij verbleven een week in Cape Coast bij het Fairhill Guest House en waren vrij snel opgenomen in ‘de familie’. Voor het hele bedrag van 17 € per dag hadden wij een kamer als een balzaal met TV, video, airco, een ijskast en ligbad maar vooral de sfeer van een warm nest. Zes kilometer hier vandaan is Hans Cottage Botel waar de reizigers elkaar kunnen treffen en dat beschikt over één van de snelste internetcafés in Ghana. Een virtuele reis via internet is zeker de moeite waard wanneer men zich voorbereidt op een bezoek aan het boeiende land Ghana.

Amsterdam

Herinneringen aan een niet zo mooi verleden

Bobby

Ghana, 46 jaar na Engelse overheersing

Ghana een paradijs

Voor de vogelaars is Ghana een paradijs

Tijdens onze aanwezigheid werd het land 46 jaar. In dit nog jonge bestaan heeft het een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt die niet altijd even vrolijk was. Militaire coups volgden elkaar op en men nam het niet zo nauw met de mensenrechten. Sinds twee jaar is John A. Kufuor aan de macht. Hij verwisselde de plaats van oppositieleider voor de functie van president. Daarmee kwam er in Ghana een totaal ander bewind. Politieke gevangenen werden vrijgelaten.

Er werd een ‘waarheidscommissie’ gevormd naar Zuid Afrikaans model die de misstanden van de vorige regimes publiekelijk moet onderzoeken en met aanbevelingen komen die de democratie kan herstellen en de participatie van de Ghanezen kan bevorderen. Onder het nieuwe bewind werd de inflatie van de Cedi teruggebracht van 45 % naar 16 %. In het weekblad West Africa van 9 maart 2003 vertelt Kufuor: “There are problems we must resolve as a people: socio-economic, politico-cultural challenges. I believe that with democratic governance bolstered in Ghana policy can be consistently pursued which is imperative for progress in any society. The sky is the limit for Ghana”. Ghana is een arm land in een regio vol onrust en des te moediger is het om deze richting te kiezen. Wie door het land reist zal opmerken dat oude en nieuwe initiatieven en projecten een beroep doen op de belangstelling van de passant, geïnitieerd door kerken, ontwikkelingswerkers, traditionele dorpschefs, vrouwen, bedrijven etc. Dit geeft het land een dynamisch karakter en door de openheid van de bevolking en de Engelse taal is het eenvoudig om betrokken te raken bij de bevolking. Wie Afrika wil leren kennen, is Ghana een ideaal startpunt.

In een eerdere impressie hebben wij verteld over de organisatie van de ‘Single mothers’.

In een volgend verhaal doen wij verslag van ons bezoek aan het dorp Tafi Atome.

Comments are closed.

  • Africa Web TV