Een eerste teken van leven – Chief van de Witbooi clan Salomon J. Witbooi

Beste familie, vrienden en relaties, met andere woorden, achterblijvers en volgers,

Vanuit Gibeon, de vroegere woonplaats van Hendrik Witbooi, sturen wij jullie een eerste teken van leven.

Het is precies een week geleden dat Richard en Sarita ons wegbrachten naar Schiphol van waar wij vlogen met onze nationale trots naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië.
In die week is er te veel gebeurd om op te noemen. Er volgt dan hier ook geen gedetailleerd reisverslag, eerder een signaal dat wij aan jullie denken. Zoals de goede volgers van onze reis weten dat de onafhankelijkheidstrijd van Hendrik Witbooi, Kapitein van de Witbooi’s, 1830 –1905 het leidend motief is van deze Afrikareis 2019. Voor verder informatie zie: https://photos.app.goo.gl/dAxtradPtTKh6Lzq9 Conny Braam (1948) beschreef deze heroïsche verzetsgeschiedenis in haar boek ‘Ik ben Hendrik Witbooi’. Wij zijn dus op zoek naar deze geschiedenis waarvan wij denken dat we in dit tijdsgewricht wat van kunnen leren. Het is voor ons ook een excuus om Namibië te bereizen en te bezien van een minder toeristische kant.

Als iemand dat zoekt kunnen wij Gibeon aanraden. Het dorpje met enkele honderden mensen kent een roerige geschiedenis. Tegenwoordig is het rustig en ingeslapen. De belangrijkste zorg hier is water. Of beter gezegd, het absoluut tekort aan regenwater. Het gevolg dreigt dat de boeren hun dieren moeten slachten omdat er geen voer is. Wij lieten ons uitvoerig voorlichten door de huidige Chief van de Witbooi clan Salomon J. Witbooi, een nazaat van Hendrik Witbooi. Op het terras van zijn huis vertelde hij wat de rol en de betekenis is van het Chief zijn. Zie foto.

Salomon J. Witbooi

Huidige Chief van de Witbooi clan Salomon J. Witbooi

Toen wij een foto wilden nemen, zette hij vol trots zijn hoed op die zo kenmerkend was voor Hendrik Witbooi. Wij vertelden hem over onze reis en lieten hem het boek “Ik ben Hendrik Witbooi” zien. Het was al donker toen wij hem verlieten met onze hoofden vol informatie en indrukken. Zijn neef Nikolaas heeft gezorgd dat deze waardevolle ontmoeting tot stand kwam. Wij zijn hen beiden diep dankbaar. Het heeft gemaakt dat onze reis al voor een gedeelte is geslaagd.

Morgen reizen we verder naar Gochas, op weg naar nieuwe ontmoetingen. Ondertussen blijft het hier lekker warm: boven de 35 graden met hete wind. Maar ’s avonds rond een uur of 5 koelt het af en om 7 uur is het donker.
Gegroet en tot een volgend bericht,
Ida en Pieter

Bookmark the permalink.

Comments are closed.