Impressie 5

Vlag Zuid-AfrikaImpressie 5

Kgalagadi Transfrontier Park

Aankomst: 5 april 2003 Vertrek: ongeveer 1 juni 2003 Gereden km: 25.800 km
Route: Kaapstad – vliegen naar Durdan (auto ophalen) – Pietermaritzburg – Bloemfontein – Kimberley – Upington – Kgalagadi Transfrontier Park – Nababeep – Richtersveld NP —> Namibië

Kgalagadi Transfrontier Park 23 mei 2003

Enkele jaren geleden heette het Kgalagadi Transfrontier Park nog het Kalahari Gemsbok National Park. Bij onze vrienden moge onze liefde voor woestijnen gevoeglijk bekend zijn. Het spreekt dan ook vanzelf dan wij de Kalahariwoestijn niet zomaar aan ons voorbij konden laten gaan. Nu is dat ook niet eenvoudig omdat dit gebied zeker de omvang van Frankrijk heeft. Upington, het rustige plaatsje aan de oever van de Oranjerivier in het noorden van Zuid-Afrika, is de uitvalsbasis om een klein deel van dit natuurwonder te bezoeken. Alhoewel de omgeving van Upington al veel weg heeft van de woestijn, met farms op enkele tientallen kilometers van elkaar verwijderd, is de ingang, Twee Rivieren genaamd, van het Kgalagadi Transfrontier Park, toch nog altijd zo’n 350 kilometer hier vandaan.

Foto Zuid Afrika regen Kalahari

Regen in de anders zo droge Kalahari

Foto Zuid Afrika giraffe

Giraffen

Foto Zuid Afrika leeuw

Meneer de Leeuw wilde niet dichterbij komen.

Het park is gesitueerd in de driehoek van de grenzen van Zuid-Afrika, Namibië en Botswana en beslaat 3.700.000 hectaren. Daarmee is het een van de grootste beschermde natuurgebieden ter wereld. In vergelijking met andere natuurparken in Afrika treft men hier relatief weinig bezoekers aan. Het park geeft bescherming aan een grote diversiteit aan planten, vogels en dieren die alle gemeen hebben dat zij resistent zijn tegen de harde, droge omstandigheden die het gebied kenmerken. ’s Zomers worden er temperaturen gemeten van over de 50°; in de winter zakt de temperatuur onder het vriespunt. De gemiddelde regenval is minder dan 200 millimeter en voldoet daarmee aan de kriteria om de Kalahari tot een woestijn te betitelen. In tegenstelling tot de ons zo bekende en geliefde Sahara zijn grote delen van de Kalahari bedekt met bush en gras.

Foto Zuid Afrika wildebeest

Wildebeest

Foto ZuidAfrika gemsbok

Gemsbok (Oryx gazella)

Foto Zuid Afrika springbok

Springbok

Zoals de oude naam van het park al doet vermoeden treft men hier een groot aantal gemsbokken (Oryx) aan, maar ook springbokken, elanden, giraffen, blue wildebeesten en red hartebeesten zijn van de partij. Nadrukkelijk dient vermeld te worden het voorkomen van de zwartgemaande kalaharileeuw. Voor dit dier en de aanwezigheid van andere katachtigen zoals de cheetah en het leopard moeten wij wel na 18:00 uur ons terugtrekken op een beschermde kampeerplaats. Wij mochten het genoegen smaken om al deze en nog vele andere grote en kleine dieren in ogenschouw te nemen in hun natuurlijke omgeving. Ons schieten woorden tekort die uitdrukking geven aan deze ervaring maar ook de kleuren van de hardblauwe hemel, het dieprode zand en de groene bomen met het gele gras zijn oogverblindend. Ondanks dat in dit halfrond men aan het begin van de droge winter staat, mochten wij het genoegen smaken om een voor nu zeldzame regenbui mee te maken waardoor de kleuren nog geïntensifieerd worden. Later zullen er nog neer parken volgen: Richtersveld N. P. en Augrabies N. P.

Waypoints:

Upington:  28° 27. 50’ Z – 21° 15. 15’ O

Twee Rivieren – ingang park 26° 28. 42’ Z – 20° 36. 79’ O

Mata Mata – grens Namibie:  25° 46. 03’ Z – 20° 00. 03’ O

Comments are closed.

  • Africa Web TV