Impressies 2 2006

Vlag Zuid-AfrikaImpressies 2006

Twee oceanen

Aankomst 1ste maal: 24 oktober 2006Aankomst 2de maal: 4 november 2006

Aankomst 3de maal: 13 november 2006

Vertrek: 1 november 2006Vertrek: 13 november 2006

Vertrek: 2 december 2006

Route 1: Mozambique–> Komatipoort, Nelspruit, Kruger N.P., Barberton, Amsterdam –> Swaziland

Route 2: Swaziland–> Vrijheid, Dundee, Ladysmith, Drakensberg, Golden Gate N.P. –> Butha-Buthe Lesotho.

Route 3: Lesotho –> Bloemfontein, Middelburg, Mountain Zebra N.P., Addo Elephant N.P., Port Elizabeth, Tsitsikamma N.P. Knysna, Mossel Bay, Swellendam, Cape Agulhas, Hermanus, Kaapstad, Langebaan, Citrusdal, Springbok, Clanwilliam Vioolsdrift, –> Namibië

L'agulhas

Waar twee oceanen samenkomen

November 2006

Het water rond de beruchte Stormkaap dient als graf voor zowat 130 vaartuigen: van Spaanse galjoenen en schepen van de Oost Indische Compagnie tot de legendarische Birkenhead en zelfs moderne vissersboten.

Sommige van hen werden vereeuwigd in de namen van stadjes in Overberg, zoals Arniston, terwijl andere enkel worden herinnerd door het meubilair, artefacten, boegbeelden of kannonnen die de grillige zee heeft teruggegeven en die worden bewaard in het enige schipbreukmuseum van Zuid-Afrika in Bredasdorp.

Deze kuststrook, die reeds meer dan 300 jaar door mensen wordt bewoond, lijdt nog steeds onder de stormachtige winden, maar vandaag de dag is het veel veiliger om de Overberg, gelegen tussen de zee en de bergen, en de opmerkelijke stadjes met een rijke geschiedenis te verkennen.

De zuidelijkste kroeg in Afrika

De zuidelijkste kroeg in Afrika

Vuurtoren

De vuurtoren is nu een museum

Scheepswrakken

Één van de vele scheepswrakken

Stenen grenspaal

De streek van de Overberg staat bekend als de meest zuidelijke punt van Afrika en als het geografische punt waar de koude Atlantische en de warme Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Een eenvoudige stenen grenspaal van 1986 geeft de exacte plaats aan van het kleine dorpje l’Agulhas.

De 150 jaar oude vuurtoren van Kaap Agulhas, naar het model van de Pharos te Alexandrië, werd vervangen door een moderner waarschuwingslicht en dient vandaag als museum en een van de voornaamste attracties van de regio.

Maar Kaap Agulhas – de naam betekent Kaap van Naalden en werd in de 16de eeuw door Portugese ontdekkingsreizigers aan deze regio toegekend – biedt de bezoeker veel méér dan geschiedenis, terwijl dat alleen op zich al bijzonder veel is.

Een pittoreske rit

Op slechts twee uur rijden van Kaapstad, over een weg door de Elgin Vallei die de bergen van de Kaap ontwijkt, ligt Napier (de appelhoofdstad van Zuid-Afrika). Dit is de poort naar een schat aan inheems fynbos, paardrij- en wandelroutes, 4×4 kustsafari’s, opmerkelijke vissersdorpjes, natuurreservaten, zeevogelgebieden, walviskijken en een aantal jaarlijkse festivals met betrekking tot de visvangst- en landbouwtraditie van deze zone.

Bredasdorp is het voornaamste centrum van de Overberg en werd gesticht in 1838. Sinds de jaren tachtig, toen de inwoners voor het eerst elektriciteit kregen, is de stad ingrijpend veranderd. Dankzij de vele ambachtslieden kunnen bezoekers nu handgemaakte kaarsen en keramiek kopen, in een van de talrijke restaurants en bistro’s de traditionele Kaapse keuken proeven of de nacht doorbrengen in een van de ontelbare gasthuizen langs de kustlijn.

Walvissen en andere wonderen

Het zijn de natuurlijke wonderen van Kaap Agulhas die voor een unieke ervaring zorgen: de 300 jaar oude afvalhopen, die de autochtone Khoi-Khoi met afgedankte schelpen maken; de kustgrot in Waenhuiskrans (Arniston) met een limoengroene binnenkant, die enkel toegankelijk is bij laagtij; de walvissoort Zuidelijke kapers die elk jaar van mei tot oktober terugkeren om in deze wateren te paren; de 2.000 inheemse plantensoorten, waarvan ongeveer 100 enkel hier voorkomen; het rijke vogelleven en de bonte zeehonden op de kusteilanden; de indrukwekkende melkhoutbomen in Renosterfontein; en de hooggewaardeerde nautilus- of argonautschelpen die van april tot augustus aanspoelen op het strand.

Er worden diverse ecotours georganiseerd: te voet, per quad of met 4×4-wagens, zodat de toeristen de vele natuurreservaten langs de kust kunnen verkennen.

De pittoreske plaatselijke vissersdorpjes doen niet onder voor prachtigste dorpjes op de Griekse eilanden. Ook hier kun je terecht om de witgekalkte huisjes van Kassiesbaai, waar reeds 200 jaar vissers wonen en die zijn uitgeroepen tot nationaal monument, te ontdekken. Ook Elim, een Moravisch zendingsstation dat werd opgericht in 1824, is uitgeroepen tot nationaal monument.

Jaarlijkse festivals

Hoewel het mogelijk is de streek te bezoeken en heel wat van de belangrijkste bezienswaardigheden op een daguitstap te ontdekken, kunnen de bezoekers die wat langer blijven genieten van de volledige Overberg ervaring door hun verblijf te plannen tijdens een van de vele jaarlijkse festivals ter ere van plaatselijke delicatessen zoals geelstaartschar en zoete aardappels, of voor de paardenkoets en de natuurlijke flora.

Het gebied rond Bredasdorp werd voor het eerst bewoond door Nederlandse landbouwers die zich hier in 1710 vestigden. Het was het oorspronkelijke kweekcentrum van de Merino schapen in Zuid-Afrika en landbouw is nog steeds de broodwinning voor deze regio, hoewel de voornaamste gewassen nu tarwe en koolraap zijn.

Toch kunnen de bezoekers nog een wolrondleiding volgen en evenementen zoals het lammeren, het scheren, het ploegen en het oogsten van het graan staan nog steeds nadrukkelijk aangeduid op de kalender van Overberg als jaarlijkse hoogtepunten.

De nauwe band tussen de zee en alles en iedereen die ervan afhankelijk zijn om te overleven, komt ook tot uiting in jaarlijkse evenementen zoals een rubberen-eendjeswedstrijd, de Nationale Zeeweek in oktober en nog veel meer.

Het water rond Kaap Agulhas is niet minder gevaarlijk dan vroeger, maar het land waar twee oceanen elkaar ontmoeten is tegenwoordig meer gecontroleerd en het gebied ontvangt bezoekers met open armen, vooral diegenen die op zoek zijn naar een combinatie van spectaculaire natuurattracties en ware gastvrijheid.

2 oceanen

Links:

Comments are closed.

  • Africa Web TV