Impressie 3

Vlag Zuid-AfrikaImpressie 3

Een email

 

 

Kaapstad, Zuid Afrika 17 april 2003

Deze impressie is een e-mail die wij verstuurden op 10 april 2003.
Aangezien deze mail ook informatie bevat die voor anderen mogelijk interessant is, publiceren wij deze integraal, nu geheel voorzien van de bijpassende foto’s.
Ondertussen zijn er nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot het verschepen van onze trouwe vierwieler PAMPUS. Volgens de planning zal het schip op 21 april de haven van Kaapstad bereiken, doch dient het daar 72 uur te wachten omdat er geen plaats is in de containerhaven. Als in vroegere tijden zullen wij op de kade naar het schip kunnen turen, in afwachting van het moment dat onze geliefde de haven binnenkomt. Het zullen harde tijden zijn.

Uit de andere impressies moge blijken dat wij onze tijd niet doelloos en in ledigheid doorbrengen.Lees daarom deze geschriften met aandacht

Kaapstad 10 april 2003

Een teken van leven uit Zuid-Afrika. In de afgelopen week is er veel gebeurd. Op woensdag 2 april is de auto dan eindelijk in de container gegaan. In de weken vooraf hebben we eindeloos gesproken over hoe dat zou moeten gaan: met de lucht uit de banden of alleen op oude velgen, die we in Ghana versierd hadden. Uiteindelijk heeft Pieter de auto in de container gereden tot hij boven vast kwam te zitten, dan is er achter lucht uit de banden gelaten en toen ging het. Om te voorkomen dat de auto zo’n lange tijd op lege banden staat, is de auto opgekrikt en staat hij op een driepoot en een krik. Aan 4 punten is de auto met staaldraad vastgemaakt en staan er blokken voor en achter de wielen zodat hij geen kant op kan. Dat hopen we dan maar. Verder is de container dicht gelast en zit er een extra slot op waarvan wij de sleutel hebben. Op vrijdag 4 april zijn we begonnen aan een 24 uur lange reis: om 13.00 uur zijn we vertrokken van Lome naar Accra met de taxi, wachten tot 11 uur ’s avonds voor het vertrek van het vliegtuig naar Johannesburg, dan twee uur overstap, die tijd hadden we hard nodig om alle formaliteiten af te handelen en van de international flights naar de domestic flights te komen en dan nog twee uur vliegen naar Kaapstad. In Kaapstad aangekomen, een accommodatie gezocht en gevonden. Om 13.00 uur zijn we aangekomen in de Lion’s Head Lodge. Eerst wat gegeten en dan een paar uur geslapen.

We zijn nu 5 dagen later en we beginnen aardig te wennen. Kaapstad is een mooie moderne stad en de overgang van West naar Zuid-Afrika is enorm in alle opzichten. Eerst en vooral het klimaat: na een half jaar hitte en vocht genieten we van een aangename temperatuur van rond de 25 graden overdag, af en toe regen en frisse avonden en nachten. Het verkeer dat links rijdt, is even wennen en soms kijken we nog de verkeerde kant op als we de weg oversteken. Ook is het wennen om overal borden te zien met armed response. Dan is reizen maar ook wonen en werken in West-Afrika toch hartstikke veilig. Ook het ‘bonjour Papa, Mama, en good morning,morning, missen we maar daar staat tegenover dat wij de Europese luxe die hier is, kunnen waarderen. Na ruim zes maanden West Afrika waren wij best aan een verandering toe.

Foto KABEL

Met vereende krachten

Foto KRAPAAN

Het ging net, maar het ging.

Containerschip voor Pampus

Containerschip voor Pampus

We hebben inmiddels P&O Nedloyd bezocht en een clearing agent gevonden voor onze auto. Men kan wel zeggen dat het in de havens in West-Afrika een zooitje is en dat er veel betaald moet worden, maar dan ben je nog niet in Zuid-Afrika geweest waar alles dan wel efficiënt gaat maar ook het dubbele kost.
En nu is het wachten en God op je blote knieën bidden dat er geen storm opsteekt of dat het schip geen pech krijgt, zodat op 20 april onze auto aankomt in Kaapstad. Omdat het dan Pasen is en er ook op tweede paasdag niet gewerkt wordt, moeten we wachten tot 22 april om de auto vrij te krijgen.
We hebben dus alle tijd om Kaapstad te bezoeken en verdere reisplannen te maken. Ook al is onze accommodatie aan de dure kant, we zijn er tevreden over. Het bestaat uit een ruime slaapkamer, TV (zodat ook wij die gruwelijke Golfoorlog kunnen volgen), een badkamer en een keuken met alles wat je nodig hebt. We zitten nog geen 5 minuten lopen van de zee en in een buurtje waar het soms onrustig kan zijn: veel zwervers en niet alleen zwarte zwervers. Maar ook waar je, net zoals in ons buurtje in Amsterdam, alle winkels om de hoek hebt.

Onze plannen

Als de auto in Kaapstad is, gaan wij ergens bij de Kaap de goede hoop hem weer reisklaar maken; er is behoorlijk wat verbouwd voor de verhuizing. Daarna door het gebied waar de beroemde wijnen van Zuid-Afrika vandaan komen, langs de westkust, naar Namibië. Wij denken daar begin mei aan te komen en willen het land ‘goed aandoen’. Daarna naar Botswana en eind juni denken wij dat we bij Michel en Wilma in Zimbabwe zijn. Dus Michel, zet dat bier maar vast koud. Daar zullen we nieuwe plannen maken hoe wij Oost-Afrika gaan bereizen.
De stemming is nog steeds prima alleen het leven zonder auto is als lopen zonder broek. Ook hier komt hopelijk binnenkort een einde aan en kunnen we weer reizen op onze beproefde manier.
Als jullie nu nog kunnen zorgen dat aan die waanzinnige oorlog een einde komt, kunnen wij weer rustig verder gaan in dit altijd boeiende continent.

Ons sal julle laat weet wanneer ons meer konkrete planne het.
Groet en voor wie het horen wil, baie liefde van:
Ida en Pieter

Comments are closed.

  • Africa Web TV