Impressie 7

Vlag Zuid-AfrikaImpressie 7

Walter Sisulu

 

Zuid Afrika 12 mei 2003

 

‘Tata’ Walter Max Ulyate Sisulu, 18 mei 1912 – 5 mei 2003
Qhawe lamaQhawe! – Wij groeten je!

Was het toeval dat wij enkele dagen voor het overlijden van Walter Sisulu op Robbeneiland waren en een foto namen van de foto uit 1993 waarop hij samen met Nelson Mandela opstond?

Vele verhalen zijn verteld en zullen verteld worden hoe Zuid Afrika de apartheid heeft overwonnen maar steeds zal de naam van Walter Sisulu hierin voorkomen. Het was het voorrecht om getuigen te zijn van de wijze waarop dit land rouwt om een persoon.

Wij waren verwikkeld in de rompslomp rond het zoeken naar de container met onze auto toen plotseling op de televisie het bericht verscheen dat Walter Sisulu overleden was in de armen van zijn vrouw Albertina. Dat kan gebeuren als je 91 jaar bent maar de impact op Zuid Afrika was indrukwekkend. Sisulu was dan ook niet zomaar iemand. Ambitie is een onderdeel van de menselijke psyche en dat geldt speciaal voor politici omdat politiek te maken heeft met macht. Walter Sisulu’s leven en persoonlijkheid maakten hierop een complete uitzondering. Zijn streven is gericht geweest op de verbetering van het lot van de bevolking en niet van hemzelf. Hij heeft nooit gestreeft naar persoonlijk gewin of een positie. Na de val van het apartheidsregime trok hij zich terug naar de achtergrond na 25 jaar in gevangenschap geleefd te hebben. ‘The ANC is in power; the task is complete’: waren zijn woorden.

Foto ZuidAfrika palm

Foto ZuidAfrika grot

De steengroeve op Robbeneiland waar Walter Sisulu en Nelson Mandela moesten werken en die bekend stond als de politieke school

Foto ZuidAfrika bloem

De bloem van de Kokerboom – Quivertre

Om met Nelson Mandela te spreken over de 62 jarige relatie met Walter Sisulu: “the man who for so long, was the wind beneath the wings”. Het is ook Sisulu die de toen nog jonge aspirant advocaat Mandela overtuigde om zijn leven te wijden aan de strijd tegen apartheid en voor de ANC. Samen met Ahmed Kathrada vormden zij een drietal met diverse kwaliteiten en karakters. De wereld van vandaag mist node politici van dit formaat en met deze kwaliteiten.

Comments are closed.

  • Africa Web TV