Impressie 9
Het Koninkrijk KwaZulu Natal
Aankomst: 17 december ’03 | Vertrek: 30 december ’03 | Gereden km: 56.200 km |
Route: Swaziland, Durban, Pietermaritzburg, Bulwer, Himeville, Howick, Mooirivier, Bergville, Clarens, Bethlehem in Kwazulu Natal (Zuid Afrika) -> Botswana |
KwaZulu Natal – Wozani, Our Kingdom Calls
Where brave soldiers fel and widows wept
A land where Shaka’s mighty Zulu warriors once reigned supreme.
Until they clashed swords with soldiers of the Queen
Legends they were, some stood out of the rest.Uit een toerismebrochure van het Koninkrijk KwaZulu Natal
Er is wat afgeknokt in het Koninkrijk KwaZulu Natal. De drie bewonersgroepen die dit groene landschap nu vreedzaam bevolken, hebben elkaar in het verleden naar het leven gestaan. De San, de oorspronkelijke bevolking rekenen wij gemakshalve, doch geheel ten onrechte, niet mee. De kunstgalerij in de bergen in de vorm van hun rotstekeningen laten wij hier buiten beschouwing omdat zij eerder een overblijfsel zijn van een vreedzame beschaving die leeft in harmonie met de natuur. Het strijdtoneel speelde zich ruim een eeuw geleden af toen de Zulu’s, de Boeren en de Engelsen hier in KwaZulu Natal op een veelal gruwelijke manier met elkaar op de vuist gingen.
Reizend langs de grasrijke heuvels, de zilveren watervallen, de aangelegde bossen, de kust met de gouden stranden en de machtige hoge Drakensberg ontkomt men niet aan de monumenten van dit krijgshaftig verleden. Het was een jonge man die uit zijn clan was gestoten en gedwongen was om een thuis te vinden voor zichzelf en zijn moeder. Zijn naam was Shaka (1785-1828). Hij verenigde de stammen van het uNgunivolk en legde de grondvesten van het koninkrijk van de Zulu’s. Deze strijder, chief en uiteindelijk koning regeerde met strakke hand. In het midden van de 19de eeuw terwijl de ‘Hollandse’ Boeren zochten naar vrijheid om onder het juk van de Engelsen vandaan te komen. Hun leider Piet Retief vroeg toestemming aan de toenmalige Zulukoning Dingaan, halfbroer van Shaka, om zich te vestigen op het heuvellandschap van noordelijk Natal. Dat gaf spanningen tussen de twee groepen die cultureel zo verschillend waren en een serie bloedige confrontaties waren het gevolg.
Middernag van 17 Februarie 1838
Pieter Retief was vermoor en Dingaan het besef dat die oorblywende Trekkers niksvermoedend was. Hulle was houtgerus en ‘n beter tyd as die huidige vir ‘n aanval was daar nie. Duisende Zoeloes het die middag van die 16de opgeruk na die laers van die Trekkers . . . . . .
Dis in die middernagtelike ure van 17 Februarie. ‘n Hond blaf. Die volgende oomblik storm duisende Zoeloes op die laers van die Trekkers langs die Bloukransrivier af. Daar is geen hoop op oorlewing nie. . . . .
KwaZulu Natal is nu een aparte staat in Zuid Afrika. De huidige koning heeft vooral een culturele positie. Plaatsnamen zoals the battle of Elandslaagte, het strijdtoneel van de Tugelahoogte en de berg met de naam ‘helpmekaar’ verwijzen naar deze geschiedenis. In het museum van het nu zo vredige Howick, even voorbij Pietermaritzburg, zijn foto’s te zien van een Engels concentratiekamp waar de vrouwen en de kinderen van de Boeren werden geïnterneerd. Winston Churchill, toen oorlogscorrespondent, werd gevangen genomen toen het militaire treintransport werd opgeblazen door de Boeren.
Meer recentelijk is de gevangenneming van Nelson Mandela op 5 augustus 1962. Een eenvoudig monument is geplaatst op de plek waar dit historisch gebeuren plaatsvond.
De strijd is nu verlegd naar het politieke toneel en gaat tussen de Inkatha Freedom Party, een beweging die vooral zijn basis heeft in het Zulu-bewustzijn en het African National Congres – het ANC – dat de strijd voerde tegen het apartheidsregime. Ze vormen nu samen de regering van Zuid Afrika waarbij de Inkatha een minderheidspositie inneemt en de minister van Binnenlandse Zaken levert in de persoon van hun leider Mangosuthu Buthelezi. Binnenkort zijn er verkiezingen en niet voor niets startte het ANC zijn landelijke verkiezingscampagne in de hoofdstad van KwaZulu Natal: Pietermaritzburg. Dit alles is het decor waar wij onze Kerstdagen doorbrengen. Wij hebben een cottage gehuurd op de farm Charles Thunderclap in het kleine plaatsje Bulwer aan de voet van de Drakensberg. Het huis is zeker tweemaal de omvang van onze Jordaanwoning in Amsterdam en voor 20 € per dag genieten wij van de luxe die dit huis ons biedt. De kerstmaaltijd wordt gevierd in de late avondzon samen met de gastvrije familie Ferns. Weer één van die gelegenheden die buiten de gezelligheid ook veel informatie oplevert over het leven van alledag in het koninkrijk KwaZulu Natal.
Bezoek voor meer informatie en toeristische tips de website van KwaZulu Natal.