Impressies van Zuid Afrika 2003
Aankomst in Kaapstad
Aankomst: 5 april 2003 | Vertrek: ??? | Gereden km: 23.000 km |
Route : ???? Op dit moment weten wij het niet!!! Wij wachten nog op onze auto. | ||
Kaapstad, Zuid Afrika 10 april 2003
Als je ‘s avonds naar de sterrenhemel kijkt, mis je de poolster. In plaats daarvan is het Zuiderkruis te zien. Crux, zoals het Zuiderkruis met zijn Latijnse naam wordt genoemd, is het bekendste sterrenbeeld aan de zuidelijke sterrenhemel. Hier in dit deel van Afrika, aan de andere kant van de evenaar, is het dezelfde tijd als in Nederland alleen beleven wij de herfst en gaan de winter tegemoet.
De overgang van ruim een half jaar West Afrika naar het zuiden van dit continent is snel gegaan. Het afscheid van Alice en haar medewerkers in Lomé in Togo ging met de nodige emoties gepaard. Niet alleen dat wij daar een thuis hadden gevonden maar vooral mensen hadden leren kennen en waarderen die ons lang bij zullen blijven, zie: Togo impressie. Herman, de chauffeur van Alice, bracht ons naar en over de grens van Ghana en regelde daar een taxi. Hij bleek namens ons een goede en standvastige onderhandelaar te zijn over de prijs en de condities van de vier uur durende tocht van de grens naar het vliegveld van Accra. Overstappen in Johannesburg en twee uur later vlogen wij naar Kaapstad.
Jaren geleden besloten wij om van Amsterdam naar Kaapstad te rijden. Het ging om een doel te geven aan reizen en in het bijzonder aan reizen in Afrika. Toch gaat zo’n titel een eigen leven leiden en krijgt ‘Kaapstad’ een mystieke klank van een te halen eindpunt. Wij zijn nu zeven maanden onderweg en zijn van plan om nog zeker zeven maanden weg te blijven. Deze tijd zullen wij spenderen om het zuiden en het oosten van Afrika te bereizen zodat de cirkel weer rond wordt. De eerste helft van de tocht in noord en west Afrika en de tweede helft in zuid en oost Afrika. Maar zoals eerder vermeld: als men reist in Afrika moet men niet te veel plannen.
In Kaapstad is het voorbij met de hitte, het zweten, de muskieten en de daarbij behorende Lariam en meer van de andere soms lastige ontberingen. Daar staat tegenover dat we het open, directe contact met de mensen hier zullen missen. Goed gevulde supermarkten, garages, ziekenhuizen, toeristenbureau’s, accommodaties in diverse prijsklassen maken dat Zuid Afrika ons de indruk geeft alsof wij in een Europees, mediterraan land zijn. Een ontwikkeld en rijk land met grote problemen als verstedelijking, criminaliteit en het gescheiden leven van diverse bevolkingsgroepen. De beveiligingsbranche is in Zuid Afrika de grootste werkgever en daarna de toeristenindustrie. Nu, een week in dit land en in Kaapstad is onze nieuwsgierigheid aangewakkerd om Zuid Afrika beter te leren kennen. Doordat de auto pas op 22 april aankomt in de haven van Kaapstad zijn wij gedwongen om de ontdekkingstocht hier te beginnen. Wij hebben een onderkomen gevonden dat wel een beetje boven ons reisbudget is, maar dat als voordeel heeft dat het redelijk in het centrum van Kaapstad is. De Lions Head Lodge met daaraan verbonden het Aardvark Travel Centre is een ideale plek om een bezoek aan Zuid Afrika te starten. Het beschikt o.a. over een reizigers- en internetcafé. Kaapstad is de moeite waard om te bezoeken. Het gaat door voor één van de mooiste steden van de wereld maar ook de meest geisoleerde stad. Het ligt 40 km van Kaap de Goede Hoop en ingeklemd tussen twee oceanen en gedomineerd door de 1000 meter hoge Tafelberg. De stad maakt een moderne en open-minded indruk. Alles gaat er op zijn gemak en zoals een inwoner het uitdrukte: Capetown is een moederstad; alles duurt hier negen maanden. Opvallend is dat de voetbalclub Ajax hier een zusterclub heeft met dezelfde naam: Ajax Capetown
Een van de eerste verkenningen leidde ons naar de plaats die van betekenis is voor Zuid-Afrikanen en voor Nederlanders: Die Kasteel. In de folder staat: ‘Die Kasteel is gebou tussen 1666 en 1679 en is die oudste bestaande gebou in Suid-Afrika. Dit was vanaf ongeveer 1678 die setel van die burgelike, politieke en militêre lewe aan die Kaap. Tydens die verdere ontwikkeling van die nederzetting, is party van die funksies na buite die Kasteel verschuif’. In 1969 is men aangevangen om dit gebouwencomplex te restaureren en op 31 maart 1993 was het grotendeels voltooid. De huidige hoofdingang is in 1682 gebouwd om de vorige te vervangen die uitliep op de zee. Boven deze poort prijkt het wapenschild van de Verenigde Nederlanden met de gekroonde leeuw. Daaronder de schilden van de steden Hoorn, Delft, Amsterdam, Middelburg, Rotterdam en Enkhuizen, allemaal hollandse steden waar vestigingen waren van de ‘Vereenighde Oost-Indische Compagnie’. De prachtige William Fehr verzameling van schilderijen, meubels, en gebruiksvoorwerpen van die tijd is ondergebracht in één van de vleugels. Het Kasteel is nog steeds een militaire basis en het militaire museum is hier tevens te vinden.
De Hollanders waren niet de eerste Europeanen die ‘De Kaap’ aandeden. In 1487 landde Bartholomeu Dias hier en noemde de plaats Cabo da Boa Esperanca. In het midden van de 17de eeuw besloot de VOC om een steunpunt op te richten voor hun schepen naar het verre oosten. Jan van Riebeeck leidde de expeditie om een fort te bouwen. Hij bereikte de ‘Tafelbaai’ op 6 april 1652 en bouwde een fort dat opgetrokken was uit modder en stenen. In de directe omgeving werden tuinen aangelegd voor de benodigde groenten. Deze tuinen zijn nu de ‘ Botanical or Company Gardens’. De kolonie had al snel tekort aan arbeidskrachten en van Riebeeck importeerde slaven uit Oost-Azië.
Ons ‘gedwongen’ verblijf van een kleine drie weken in Kaapstad geeft ons de kans om het verleden, het heden en de toekomst van deze boeiende en mooie stad nader te verkennen.